Начало Здравна медиа Здравни новини Търговете за онкомедикаменти ще се организират от Здравното министерство

Търговете за онкомедикаменти ще се организират от Здравното министерство

Търговете за онкомедикаменти ще се организират от Здравното министерство - изображение

Търговете за онкомедикаменти вече ще се организират от Здравното министерство. Отстъпките ще се договарят от Националната здравноосигурителна каса. Това бе решено днес на заседание на Надзорния съвет на касата. Промяната се очаква да влезе в сила от началото на 2018 година.

Досега търговете за онколекарствата се провеждаха от самите здравни заведения. Според промяната обаче се предвижда плащанията за лекарствата да не минават през болниците, за да не се отлагат и да не се стига до липса на онкомедикаменти.

Здравните заведения ще трябва сами да планират медикаментите за лечението на онкологични заболявания. Това ще се извършва чрез автоматизирани, полуавтоматизирани и ръчни смесители за разтвори – технология, предназначена за едно по-оптимално планиране на медикаментите. Чрез тази практика се очаква да бъдат спестени около 1-2 милиона лева.

Подуправителят на НЗОК Димитър Петров посочи, че ще бъде следено къде се приготвят разтворите, защото има установени нарушения. Това трябва да се случва в аптечни или болнични условия, а не в отделенията. За касата е важно да не се изхвърлят медикаменти.

Петров посочи също, че има съпротива на част от здравните заведения по отношение на въвеждането на автоматизираните системи.

Той уточни още, че предстои промяна, според която фирмите, заплащали скъпи генетични изследвания на пациенти, ще заплащат директно на касата. Отделно НЗОК ще сключва договори с референтни лаборатории, съгласувани с притежателите на разрешението на употреба. По този начин ще се раздели платеца от този, извършващ изследването.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Paperjam

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноНормативни актовеСоциални грижиАнкетиТестовеИсторияНаправления в медицинатаВидеоНаучни публикацииСпециалистиЗаведенияАлтернативна медицинаОрганизацииКлинични пътекиМедицински изследванияПрезентацииЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиПроизводителиЛеченияАптекиРецептиОткритияГеография