Начало Здравна медиа Здравни новини 10 алкохолни напитки седмично скъсяват живота с 1 година

10 алкохолни напитки седмично скъсяват живота с 1 година

10 алкохолни напитки седмично скъсяват живота с 1 година - изображение

Според обширно проучване редовното пиене над утвърдените указания за приемлива доза алкохол в Обединеното кралство може да отнеме години от живота ви.

Изследването обхваща 600 000 души, които консумират средно между 10 и 15 алкохолни напитки на седмица. Оказва се, че този навик може да съкрати живота на човек с една до две години. А ако седмично си позволявате да се насладите на повече от 18 напитки, скъсявате жизнения си път с 4 до 5 години.

През 2016 г. здравните служби в Обединеното кралство препоръчват да се консумират не повече от 14 унции (0,4 литра) алкохол седмично, което се равнява на шест пинта (2,8 литра) бира или на седем чаши вино.

Авторите на цитираното проучване заявиха, че техните заключения напълно подкрепят дадените насоки и допълниха, че при умерените консуматори на алкохолни напитки не се наблюдава риск от преждевременна смърт.

Учените сравняват здравословните и алкохолните навици сред любители на чашката в 19 страни. Те изчисляват каква част от живота си биха изгубили тези хора, ако от навършването на 40 години продължат да пият по същия начин. Така те установяват, че хората, които консумират еквивалента на около пет до 10 напитки седмично, съкращават живота си с до шест месеца.

Авторите на изследването посочват също, че пиенето повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, като всеки 12,5 унции (355 ml) алкохол над определените норми, повишават риска от:

  • Удар с 14%
  • Хипертонична криза с 24%
  • Сърдечна недостатъчност с 9%
  • Аневризъм на аортата с 15%

Смяташе се, че пиенето на алкохол е свързано с по-малък риск за развитие на нефатални сърдечни заболявания, но според последните проучвания - това предимство е маловажно на фона на по-високия риск от други форми на сърдечни заболявания.

Учените смятат и че общоприетото схващане, че червеното вино е благоприятно за сърцето също е значително превишено.

"Това проучване ясно показва, че не съществуват никакви ползи за здравето от пиенето на алкохол, което обикновено се случва, когато нещата звучат прекалено добре, за да са истина. Въпреки че леките сърдечни удари са по-малко вероятни за хората, които пият, тази полза напълно се обезличава от факта, че при тях е повишен рискът от други форми на кардиологични заболявания, включително сърдечен удар и остър инфаркт на миокарда", заяви Тим Чико, професор по сърдечно-съдова медицина в университета в Шефилд.

"Основното послание на това изследване е, че ако вече пиете алкохол, консумацията на по-малки количества може да ви помогне да живеете по-дълго и да намалите риска от няколко сериозни сърдечно-съдови заболявания", заяви д-р Ангела Ууд от университета в Кеймбридж, водещ автор на изследването.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: bbc.com
Снимка: medicalnewstoday.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ПсихологияЛайфстайлНовиниЛеченияВидеоХрани и ястияЛюбопитноСпортСнимкиИсторияЗдравни съветиХранене при...РецептиАлт. медицинаОрганизацииЗдравни проблемиИзследванияСоциални грижиЕ-тата в хранитеБотаника