Начало Здравна медиа Здравни новини 15% от диабетиците не са наясно с притеснителните нива на кръвна захар, а 34% не са правили измервания през последната година

15% от диабетиците не са наясно с притеснителните нива на кръвна захар, а 34% не са правили измервания през последната година

15% от диабетиците не са наясно с притеснителните нива на кръвна захар, а 34% не са правили измервания през последната година - изображение

JTN Research съвместно с Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АRPharM) обявиха резултатите от националното проучване за информираност на българите относно захарния диабет, проведено през месец май.

Изследването е извършено под формата на онлайн маркетингово изследване с участието на 1000 души от различни райони на България. Участвали са равен брой мъже и жени на възраст между 16 и 60 години. Темата на изследването е била „Информираност относно захарния диабет“. Основната цел е да се установи нивото на знанията на хората без диабет, превенция, ранно разпознаване, както и знанията на диабетно диагностицираните хора относно контрола на захарния диабет, усложнения и превенция.

За изготвяне на резултатите от проучването са използвани и данни от изследване през 2013 г. Изводите бяха представени от проф. Цветалина Танкова, началник на клиника по диабетология към УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“- гр. София.

Информираността на хората, които не страдат от диабет е относително висока. 98% считат, че диабетът е сериозно заболяване, а 63% знаят, че диабетът в зряла възраст може да бъде избегнат. Според 89% от анкетираните обездвижването и наднорменото тегло могат да доведат до диабет, а 94% считат, че ако заболяването не се лекува правилно, ще доведе до сериозни усложнения. Много сходни са резултатите, получени през 2013 г. Нивото на информираност относно симптоми и разпознаване обаче остава по-ниско.

По отношение на данните на хората с диабет е установено, че 400 души от участниците в проучването са с диабет, като 200 от тях са инсулин. Резултатите от анкетираните са разделени в две групи според терапията на лечение – на инсулин и на таблетки.

Анкетата за информираност през 2013 г. сред представителите, които са на инсулин, показва, че всички те мерят кръвната си захар поне веднъж месечно. Според текущите данни този процент е спаднал до 88%. 94% от тези хора измерват кръвната си захар редовно и посочват стойности от 4 ммол/л. Около 70% от диабетиците със стойности над 6ммол/л споделят, че са направили корекция в дозата на инсулин. 85% знаят стойностите си на кръвната захар на гладно, което покава по-висока информираност на диабетиците през последните години. 78% от хората с диабет на инсулин обаче са измервали гликирания си хемоглобин за последната една година, което бележи спад от 2% в сравнение с данните от 2013 г.

При анкетираните диабетици на таблетки се отчита спад в измерването на кръвна захар поне веднъж месечно – от 90% сега резултатите посочват 70%. Около 75% от тези представители заявяват, че знаят стойностите си на кръвна захар на гладно, които са проблемни и 94% посочват отговор над 6 ммол/л. Тези данни бележат леко понижаване в информираността сред пациентите от тази група. За последната една година 54,5% са измервали гликирания си хемоглобин, което също е лек спад от 3% спрямо резултатите от 2013 г. Посещенията при ендокринолози обаче са се повишили през последната година от 59%  за 2013 г. на 67%.

Финалните изводи посочват, че 15% от диабетиците не са наясно с притеснителните нива на кръвна захар, а 34% от тях не са измервали нивото на гликирания си хемоглобин през последната година. Близо 20% от анкетираните диабетици не познават дефиницията на гликиран хемоглобин.

Данните сред хората без диабет посочват увеличение на информираността, макар и с по-бавни темпове. Тенденцията за консултация с ендокринолог се е повишила.

Според статистиката на Международната диабетна федерация в света над 415 млн. души живеят със захарен диабет, като се очертава броят им да нарасте драстично. В България данните сочат 484 000 души със заболяването и още 200 000, които не знаят за това. Всяка година от диабет се диагностицират между 12 и 15 хиляди души.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: prplay.net
Снимка: prplay.net


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиИсторияНовиниЛайфстайлХранене при...ИнтервютаЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиВидеоТестовеХрани и ястияДиетиЗаведенияЛеченияМедицински изследванияСпортБотаникаОрганизацииАлтернативна медицинаЗдравни проблемиКлинични пътекиСпециалистиПроизводители