Начало Здравна медиа Здравни новини 30 на сто от българите над 15-годишна възраст са с хипертония

30 на сто от българите над 15-годишна възраст са с хипертония

30 на сто от българите над 15-годишна възраст са с хипертония - изображение

Десетки пациенти провериха кръвното си налягане на организираната от ВМА кампания, посветена на Световния ден на сърцето. Д-р Наталия Велковска, д-р Михаил Амиорков и д-р Татяна Вълова от Клиниката по кардиология консултирали столичани и им дали насоки за лечение.

Специалистите отчитат, че все повече хора се възползват от техните инициативи, особено млади. Те смятат това за положително, тъй като и възрастта, при която започват проблемите с високото кръвно налягане, спада и все по-често оплакванията започват след 45-годишна възраст. Причините са липсата на движение, стреса, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, лошо хранене, както и употребата на болкоуспокояващи и капки за нос например, които се смятат за безобидни лекарства.

Проучване, проведено в ЕС в периода 2008-2017 г., показва, че 30 на сто от българите над 15-годишна възраст страдат от хипертония. Тя често протича без никакви симптоми, но може да се прояви с инсулт, инфаркт, бъбречна недостатъчност или дисекация на аортата, предупреждава началникът на Клиниката по кардиология проф. Ивайло Даскалов. По тази причина ежегодният профилактичен преглед е особено важен. Измерването на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане може да предотврати навреме сърдечно заболяване.

Редактор: Ирина Тенева
Източник и снимка: ВМА

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИнтервютаТестовеЗдравни съветиПатологияЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиНовиниХранене при...ДиетиИсторияВидеоПсихологияЛеченияФизиологияЗдравни проблемиОрганизацииИзследванияБотаникаКлинични пътекиСпорт