Начало Здравна медиа Здравни новини 43% от европейците над 65 години се ваксинират срещу грип

43% от европейците над 65 години се ваксинират срещу грип

43% от европейците над 65 години се ваксинират срещу грип - изображение

Данните на Евростат показват, че през 2016-а 43% от гражданите на Стария континент са предприели превантивни мерки срещу грип. У нас делът е твърде нисък и едва достига 2% от населението.

Според анализа най-много болни има в България – три хиляди на сто хиляди души, починали са 4500 българи, от които най-висок е броят на хората над 65 години. В ЕС броят на починалите в тази възрастова група е 400 на сто хиляди души, а общо 440 000 са разделилите се с живота по тази причина.

В същото време Гърция и Португалия са сред страните с най-малко заболели от грип – 500 на 100 000 души.

За съжаление статистиката показва, че у нас продължава да има негативна тенденция по отношение на поставянето на противогрипна ваксина. До юли месец са го направили едва хиляда българи.

За сметка на това британците са начело в тази класация. За наблюдавания период се оказва, че 70% от тях са си поставили противогрипна ваксина, с два процента по-малко -68% след тях се нареждат холандците, следват ги жителите на Италия и Германия с 60% и на Ирландия и Испания с 58%.

На дъното на класацията освен българите, са още латвийците, естонците и гърците, от които една 4% са взели превантивни мерки.

Анализът на Евростат показва, че по-голямата част от хората над 65 години, които умират от грип, са имали усложнения заради хронични заболявания. Отчитат и значителните разходи, които правят различните страни по време на грипна епидемия. Не на последно място през 2016-а във всички страни от ЕС са регистрирани почти 50 000 000 болнични дни, показва европейската статистика.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: patient.bg
Снимка: mdsaude.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиЛеченияЛайфстайлСоциални грижиИсторияВидеоАнкетиАлт. медицинаЗдравни съветиТестовеМикробиологияХранене при...ПрезентацииЗдравни проблемиБотаникаИзследвания