Начало Здравна медиа Здравни новини 7 хиляди са българите с рак на главата и шията

7 хиляди са българите с рак на главата и шията

7 хиляди  са  българите с рак на главата и шията - изображение

60 процента от пациентите с рак на главата и шията се диагностицират в късен стадий.

Честотата на тези видове рак нараства в целия свят, включително и в България.

"От 2006 г. до 2010 г. с рак на главата и шията са диагностицирани 7 хиляди българи. Големият проблем у нас е, че тези болни достигат късно на точното място и при точните специалисти", заяви лъчетерапевтът от болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" проф. Татяна Хаджиева.

По думите на специалиста има няколко симптома, на които трябва да се обърне внимание, ако те продължат повече от 3 седмици. Това са пресипналият глас, болка и ранички по езика, кървене от носа, което продължава дълго, трудно преглъщане.

"Промяната в областта на ушите, носа и гърлото, която трае повече от три седмици и не минава, това не е обикновена вирусна инфекция, това не е обикновена ангина, отидете на специалист", допълни проф. Хаджиева.

Рисковите фактори за развитие на подобни тумори са на първо място тютюнопушенето, консумацията на алкохол - повече от три питиета дневно при мъжете и над две напитки при жените, както и инфекцията с човешки папилома вирус.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияИзследванияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиХранене при...Клинични пътекиСпортИсторияЛайфстайлАлт. медицинаПатологияФизиологияАнкетиБотаникаНормативни актове