Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Д-р Александър Калчев: Всяка нова технология, която може да увеличи шанса за бременност дори с 1%, може да означава 100 или 1000 повече родени бебета

Д-р Александър Калчев: Всяка нова технология, която може да увеличи шанса за бременност дори с 1%, може да означава 100 или 1000 повече родени бебета

Д-р Александър Калчев: Всяка нова технология, която може да увеличи шанса за бременност дори с 1%, може да означава 100 или 1000 повече родени бебета - изображение

Д-р Александър Калчев e акушер гинеколог и IVF специалист. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. Започва работа в ПСАГБАЛ "Св. София" и придобива специалност през 2009 г. Специализирал е репродуктивна ендокринология и инфертилитет в САЩ - Acacio Fertility Center в Ориндж Каунти, Калифорния. Обучава се в ендоскопски операции в репродуктивната медицина и проблемите на стерилитета в Льовен, Белгия. Има специализиции в областта на методите за асистирана репродукция в Израел, Италия, Австрия, Германия. Работи като IVF специалист в сектор "Асистирана репродукция" на клиника "Малинов" от началото на 2012 г.

Д-р Калчев, доколко последните достижения в ин витро технологиите дават шанс на двойките с репродуктивни проблеми?

В световен аспект стремежът е всяка нова разработка в сферата на асистираните репродуктивни технологии да се въвежда в практиката. Това е една от най-бързо развиващите се области на медицината заедно с генетиката, която получи голям тласък през последните години. Ще спомена само проекта за разкодирането на човешкия геном, който приключва предсрочно въпреки милиардите, които поглъща. Представете си цялата тази информация в началото не е могла да се побере в книгите дори на най-голямата библиотека в света. Няколко години по-късно вече е факт скенер с големината на съвременна копирна машина, с възможност за многократно прочитане на генома и изключително точен резултат. Клиниката, в която работя, е сред петте центъра в Европа, разполагащи с такава апаратура, която ни позволява да подбираме най-качествените ембриони.

Какъв е делът на хората с репродуктивни проблеми, които наистина се нуждаят от ин витро?

Когато двойка с репродуктивни проблеми дойде на преглед за първи път, целта ми е да установя причината за безплодието. За съжаление, в част от тези случаи обективна причина не се открива. За да се пристъпи към ин витро процедура, трябва да се изясни конкретният проблем на двойката. Ако нито едно от направените изследвания на партньорите не покаже отклонение, на помощ идват съвременните оперативни техники. Последвахме опита на една от най-успешните клиники в Европа - Репродуктивния институт в Льовен, Белгия, където за първи път внедряват рутинното използване на тези техники. Това са ендоскопски операции, с които се разкриват причините за т.нар. неясен стерилитет при жената. Целта е не само диагностична, но и терапевтична, което може да доведе до спонтанно забременяване след операцията. В доста случаи подобна малка корекция може да доведе до желания резултат.

Как подхождате при пациенти с професионална оценка за нисък шанс за забременяване?

За съжаление понякога се оказва, че пациентката няма голям шанс при ин витро процедурата. Това най-често се дължи на изчерпан яйчников резерв, което означава, че броят на качествените яйцеклетки е драстично намален. В подобни случаи единствено решение се оказват донорските програми. На този етап в България няма официален закон за донорство на яйцеклетки. Имаме случаи при значително намален яйчников резерв да прилагаме протокол, който ни позволява да постигаме определени резултати. Именно прилагането на такъв тип протоколи в САЩ доведе до значимо увеличение на бременните жени в тази група.

Какви други фактори оказват влияние върху репродукцията при жената?

Това е сложен и комплексен механизъм. Затова и подходът ни изисква цялостна оценка на състоянието. По този начин се фокусираме върху проблема и неговото решаване. Голямо внимание обръщаме на имунологичния статус на пациентката и при необходимост правим изследвания в тази насока. В клиниката работим с високо квалифициран екип от имунолози, с които взимаме решенията при всеки конкретен случай.

Доколко реалистична от медицинска гледна точка е възможността за спонтанно забременяване след няколко неуспешни ин витро опита?

- Има и такива случаи. Като професионалист никога не се отказвам, а продължавам напред, защото прилагането на всяка нова технология, която може да увеличи шанса за бременност дори с 1%, всъщност може да означава 100 или 1000 повече родени бебета.

За Framar.bg:

3.8, 11 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Категория