Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Д-р Анна Спасова: Вирусна инфекция и антибиотик? Никога !

Д-р Анна Спасова: Вирусна инфекция и антибиотик? Никога !

Д-р Анна Спасова: Вирусна инфекция и антибиотик? Никога ! - изображение

Д-р Анна Спасова - педиатър-хомеопат

Завършва медицина във Варна.Работила е четири години в Спешния център-Бургас, а после в Курортна поликлиника Слънчев Бряг като ординатор-педиатър.От 1996 г.е изцяло на частна практика.

- Д-р Спасова, казват, че престоят в Спешните центрове е незаменима школа. Вие какво се научихте там?

-Категорично това беше една школовка.Аз имах възможността да работя тогава с много добри и известни педиатри от старата школа, които бяха всеотдайни и не щадяха знанията си. Това бе школовка не само в областта на педиатрията, но и във вътрешните болести.

- Кой ви насочи към хомеопатията и откога датира интересът ви към нея?

-Това е много интересен въпрос, защото аз работех в Слънчев бряг като педиатър и при нас идваха много чужденци-немци, французи. Винаги родителите казваха: Докторе, ние се лекуваме с хомеопатия, дали това, което ни предписвате е съвместимо и възможно? За нас това беше непонятна наука и медицина, нямаше никаква информация. Постарах се тогава да получа информация от самите пациенти и дълги години търсих обучение по хомеопатия, защото разбрах, че това е алтернативна медицина, която може много. Беше ми предлагано дистанционно обучение, след това имаше една гръцка школа, която също проведе обучение в България. През 1997 г.научих с голяма радост, че има обучение от Центъра за развитие на хомеопатията в медицинските университети в София и Варна. Бях една от първите, които се записаха. Това продължи три години, всеки месец по три дни. По-късно квалификационни курсове и семинари и ежегодно сверяване на часовниците на конференции. Сега също ми предстои такава в Албена през следващата седмица. Даже тя е юбилейна, десета по ред и е с международно участие. Мечтата ми да завърша хомеопатия се сбъдна, защото аз много отдавна не бях съгласна с някои принципи на лечение на съвременната медицина. Виждах токсичността на някои лекарства и страничните им действия и не можех да стоя безпомощна пред очите на майките и децата. Хомеопатията е един индивидуален метод, който отчита заболяването не само на физическо ниво, а като комплекс от физически, мисловни, дори емоционални моменти. И много често разминаванията в лечението са именно заради това. Съвременното здравеопазване разглежда болестите само на физическо ниво, а не се отчитат дълбоките вътрешни причини и фактори. Затова и средствата за лечение са само потискащи. Лекува се само орган, или система, докато в хомеопатията ние отчитаме всички тези зависимости.

- В Бургас има хомеопати, които загърбват традиционната медицина. При вас те явно съжителстват мирно. Как става това?

- Хомеопатията е допълващ метод. Не е тайна, че тя може да лекува много болести. Понякога може изцяло да разчитаме на нея. Тя трябва да се практикува изключително от лекари и то такива, които имат добър клиничен опит. Лекарят е този, който може да прецени дали само хомеопатичния метод да приложи, или да ги съвмести и двата. Те се допълват. Има случаи, когато една бактериална инфекция е налагала обезателно лечение с антибиотик. Една пневмония също се лекува с него, но вече те се допълват с хомеопатията. Никъде не е казано, че тези два метода не могат да работят заедно и че когато се лекуваш с хомеопатия не трябва да вземаш абсолютно никакви лекарства. Това не е вярно.

- Кои детски заболявания могат да се лекуват само чрез хомеопатията?

- Всички простудни! Като изключим тези остри на бактериална основа, стрептококова, стафилококова, или пневмонии.Всички останали:бронхити, ринофарингит, ларингит, асми, кожни заболявания /които са бич за повечето малки деца/,се повлияват. Даже тя е за предпочитане пред другите лекарства.

- Известно е, че хомеопатичното лечение, подобно на билколечението изисква по-продължително време. Това не ограничава ли приложението му при детските болести, някои от който се развиват мълниеносно?

- Не. Трябва да ви кажа, че билколечение и хомеолечение са две различни неща. Вярно е, че 70% от субстанциите са на растителна основа, но има и други-от животински и минерален произход и т.н. Те са в такова разреждане, че няма химическо присъствие в самия хомеопатичен препарат. Затова хомеопатията е атакувана толкова години от противниците си.Те казват, че щом няма химическо присъствие, как може да действа? Значи е плацебо. Трябва да поясня ,че хомеопатичните лекарства са в различни разреждания. Колкото по-ниско е разреждането, толкова то е по-концентрирано и действа при остри заболявания.Тогава имаме един друг принцип - даване чести приеми и ефектът е голям. Понякога това става на всеки 15 минути и ефектът е мълниеносен. Вярно, че при хроничните заболявания лечението е по-дълго. Там се отчитат и други фактори и това е естествено.

- А има ли заболявания, на които е противопоказно това лечение?

- Няма противопоказност, защото няма странични действия. Няма токсичности, предозиране. Но има заболявания, които би трябвало да се комбинират с традиционните лекарства. Когато се комбинират двата вида, ефектът е по-бърз, намалява се времето. С чиста съвест повтарям-няма противопоказания за нито едно лечение.

- В кои европейски страни хомеопатията е изведена до най-големи висоти?

- Франция и Англия. Бащата на хомеопатията е саксонски лекар Самюел Ханиман. В Англия кралското семейство повече от 200 години се лекува с хомеопатия. Отделно има създадена Кралска хомеопатична болница и Кралски хомеопатичен колеж, който се финансира изцяло от кралската фамилия. Там е изключително застъпено лечението с хомеопатия. По последни данни ,във Франция има над 50 000 доктори хомеопати. Там това се реимбурсира от Здравната каса. В Германия -също. В САЩ, Полша, Бразилия, Израел и Русия също се развива бързо. Аз много се радвам, че у нас много бързо напредна и доби популярност и успехи хомеопатията. В началото срещах много големи конфронтации. По данни на СЗО, хомеопатичната терапия, е на второ място след традиционната лечебна система. Ако у нас този тесногръд фанатизъм бе преодолян по-рано и беше погледнато по-добре, може би тя щеше да е водеща, защото наистина лекува.

- Идва лято, задава се жега. Как да подготвим децата за топлото време?

- Трябва родителите да имат една по-добра здравна култура по отношение на летния сезон. Най-чести са прегряванията. Децата не трябва между 11 и 17 часа да са навън. Трябва да пият повече течности, да са подходящо облечени, със светли дрешки и шапка на главата. Много е важно да се внимава с храните. Хубаво да се мият плодовете и зеленчуците, защото те също допринасят за летните чревни инфекции. Това е най-важното.

- Плаж и бебета. Кога трябва да се заведат за първи път на морето малчуганите?

- Категорично е мнението - над година и половина детето може да бъде излагано по малко.Това е в сутрешните часове-от девет до десет в рамките на двадесет минути. Ако е под шарена сянка може и един час. Но това, за жалост не се спазва. Родителите трябва да знаят, че дори и под чадъра децата могат да получат топлинен удар. Точно на нивото на детския ръст се получава една топлинна вълна, която пясъкът и слънцето отдават. Когато работих като педиатър в Слънчев бряг често ми се е случвало да видя как родителите играят на карти на плажа, а детето спи в количката и получава термичен гърч. Имам пет-шест случая такива. Слънцето помага, но в малки дози.

- Честа гледка през лятото са чисто голите хлапета, седящи на пясъка. Трябва ли детето да има някаква дрешка върху себе си?

-В ранните часове могат за десет,петнадесет минути да бъдат изложени голички, но иначе е задължително една бяла фанелка и шапка, защото слънцето е опасно за кожата. Много малки деца са вече със сериозни кожни заболявания. И също да се мажат със съответните продукти, каквито има много на пазара.

-Вашите съвети към младите майки?

-Кърмете!Някои  майки бързо се отказват от този акт и не правят сметка, че това е най-доброто за една здрава имунна система на детето. Давайте достатъчно течности! Много майки считат, че приемането на чиста вода не е необходимост.Напротив! Водата е живот и е най-важна за целия организъм. Постепенно подавайте храните като се съобразявате с храносмилателната система на детето. Болно ми е като видя малки деца с парче пица, чипс, или зрънчовци. Това са наситени мастни киселини - вредни, с много Е-та, престояват и не се съхраняват правилно. Навремето не се говореше за язви при децата. Сега, за жалост осемгодишни имат перфорации на стомаха. Майките са много отговорни тук. Както и когато дават газирани напитки.Питала съм: "Защо бе, моето момиче?" А отговорът е:"Ами да пие и да мълчи!"

За Framar.bg:

3.7, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Категория