Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Д-р Апостол Георгиев: Не е редно администратор да ми казва как да лекувам - в решенията на Здравната каса няма медицинска логика

Д-р Апостол Георгиев: Не е редно администратор да ми казва как да лекувам - в решенията на Здравната каса няма медицинска логика

Д-р Апостол Георгиев: Не е редно администратор да ми казва как да лекувам - в решенията на Здравната каса няма медицинска логика - изображение

Гастроентерологът д-р Апостол Георгиев от пловдивската многопрофилна болница „Медлайн Клиник” коментира новите правила на Здравната каса за лечението на Хепатит С, които предизвикаха недоволството и на пациенти, и на хепатолози.

 Д-р Георгиев, редно ли е Здравната каса да ви налага да лекувате болните от Хепатит С само с едно лекарство?

Касата не ни налага да лекуваме само с един медикамент, но си позволява да ни казва с кое лекарство да започнем, кое да избираме като втора и като трета стъпка. Това е абсолютно неприемливо от медицинска гледна точка. Първа, втора, трета линия на лечение съществува в онкологията, но там нещата са коренно различни. Там не се определя на първа линия по-евтиното лекарство, а то се избира според биологията на туморния процес. Всяка следваща линия медикаменти в онкологията е с по-тежко понасящи се препарати, не само с по-скъпи. Нещата са различни и не може този принцип да бъде приложен и в хепатологията.

Освен това едва ли някой в България има значим опит с приложението на новия препарат. Той е ефективен само за един генотип. Не са ясни и какви са лекарствените взаимодействия на препарата. По-скоро се предполага какво би станало на базата на проучвания за други подобни лекарствени препарати.

Не е редно администратор да ми казва как да си лекувам даден пациент. Всеки пациент е различен, уникален за себе си и е абсолютно недопустимо администратор, който няма представа от това с какво се занимаваме, да ми казва: този ще го лекуваш първо с това, а след това със всичко останало. Това е неочаквано и некоректно поведение от страна на НЗОК.

А какво очаквахте?

Имахме надежда, че ще се намали рестрикцията в подбора на пациентите, че ще се заплаща терапията не само на хора с напреднало чернодробно заболяване и тежки съпътстващи болести, включително онкологични. Имахме надежда, че критериите ще се разширят и ще се допуснат за лечение също и хора с първи и втори стадий на фиброза на черния дроб. Това са млади пациенти, за които в момента само водим статистика и чакаме да направят фиброза. Вярно, че фиброзата не настъпва за ден-два или пет месеца. Но тези хора нямат никаква яснота кога ще бъдат допуснати до лечение и се изнервят. Същевременно старата терапия с интерферон беше спряна, а тя постигаше изчистване на вируса на Хепатит С поне в една трета от младите болни, независимо от страничните ефекти. Сега и това не можем да правим. Рестрикцията си остава и плюс това ни казват с какво да си лекуваме болните.

Имате ли представа защо НЗОК е предпочела този медикамент пред останалите?

Нямам никаква представа. Във всеки случай основанията не са медицински. Лошото е, че и пациенти с вече издадени протоколи чакат дълго за одобрение или се връщат за дреболии. Просто се търсят причини да бъдат върнати без никакъв медицински смисъл. Налага се да повтаряме изследвания, разписания, прегледи, да правим наново хистологични препарати, без да има реална необходимост от това. Тези неща нямат никаква логика, дори икономическа. Фирмите, на които ползвахме препаратите досега, бяха обявили, че ще намалят драстично цените им. Говореше се, че сегашните цени ще се свалят почти наполовина. Всеки момент предстои да се регистрира осемседмичен режим на лечение за двата препарата, които ползвахме. Това допълнително сваля цената на курс лечение. Но забележете – с избрания от НЗОК препарат ни задължават да лекуваме 12 до 16 седмици. Ето затова няма и икономическа логика от решението на Здравната каса. Вместо да има светлина в тунела, малко да се разшири достъпът до лечение, напротив – ограничението става по-голямо.

 

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНовиниНаучни публикацииИсторияСнимкиЛечения