Начало Здравна медиа Интервюта Лекарите говорят Д-р Цанка Янкова: Непременно за хипотиреоидизъм трябва да се консултират с ендокринолог рискови групи хора с фамилна обремененост

Д-р Цанка Янкова: Непременно за хипотиреоидизъм трябва да се консултират с ендокринолог рискови групи хора с фамилна обремененост

Д-р Цанка Янкова: Непременно за хипотиреоидизъм трябва да се консултират с ендокринолог  рискови групи хора с фамилна обремененост - изображение

Хипотиреоидизъм възниква и от лекарства с йод и литий. Повече можете да научите от уеб портала www.щитовиднажлеза.bg

Д-р Цанка Янкова е специалист по вътрешни болести и ендокринолог с 28-годишен стаж в лекарската професия. Работила е 10 г. във вътрешно отделение, след това като джипи и като лекар в Спешна помощ. След като взима специалност ендокринология преди 10 години, работи като ендокринолог. Разговаряме с д-р Янкова за едно от заболяванията на щитовидната жлеза – хипотиреоидизма.

Д-р Янкова, какво представлява хипотиреоидизмът и какво е разпространението му в България?

Хипотиреоидизъм означава намалена функция на щитовидната жлеза – тя не успява да произведе достатъчно щитовидни хормони, които са необходими за нормалното протичане на метаболитните процеси в човешкия организъм.

Реално хипотиреоидизмът е много по-разпространено заболяване, отколкото се диагностицира, защото може да протича доста дискретно. Приблизително казано, засяга около 9 – 10% от жените и около 3% от мъжете.

Какви са причините за възникването на хипотиреоидизъм?

Причините могат да бъдат много. Най-често се получава след оперативни интервенции, при които се отстранява част от жлезата и тя не може да си изпълни функциите в пълния капацитет. Друг фактор, който често се среща, е облъчване в съседство на щитовидната жлеза – например при онкологични заболявания на гърдата или при тумори на главата. Хипотиреоидизъм възниква и при употребата на определени лекарства. Затова е много важно пациентите да са наясно дали лекарствата, които приемат, съдържат йод. Това е потенциален риск за увреждане на щитовидната жлеза. Същият ефект може да предизвикат и съдържащи литий лекарства. Такива медикаменти се използват в психиатрията.

Особено важно е да се знае, че хипотиреоидизмът може да се засили през бременността, особено когато жените вече са имали проблеми със щитовидната жлеза.

Кога жената трябва да се консултира с ендокринолог – преди или в началото на бременността?

За риска от хипотиреоидизъм през бременността говоря на всяка млада жена, на която поставя диагноза, уточня лечение и схема на проследяване. Предупреждавам я, че когато планира бременност, е добре да се изследват предварително хормоните на щитовидната жлеза и те да бъдат поставени в норма. Това ще сведе рисковете до минимум.

Има ли заболявания, свързани с хипотиреоидизма?

Хипотиреоидизмът води до ускорена атеросклероза. Най-често се свързва с исхемична болест на сърцето, с някои видове аритмия, с нарушения в липидната обмяна (обмяната на мастите). Хипотиреоидизмът може да се съпътства с анемия, въпреки че няма директна връзка между двете заболявания. Понеже при хипотиреоидизма се нарушава метаболизма на витамините от група В, може да се получат неврологични проблеми – затруднения в провеждането на нервните импулси. Това се усеща от пациентите като изтръпване на крайниците, мравучкане и други неврологични симптоми.

Лесно ли се диагностицира хипотиреоидизъм?

Да. Диагнозата се поставя по изследване на хормоните, които произвежда жлезата и които контролират производството им. Тяхното изследване показва функцията на щитовидната жлеза, как работи тя. Изследва се първо TSH – хормон, който наричам „сървърен”. Той се произвежда от хипофизата и контролира производството на същинските щитовидни хормони – свободен Т3 и Т4. Техните нива показват има ли нужда от лечение и корекция.

Някои автоимунни заболявания може да са свързани с проблеми със щитовидната жлеза и по-специално с хипотиреоидизъм. Затова по преценка на лекаря специалист се изследват допълнително и антитела. .

В диагностиката също много ни помага ехографското изследване на структурата на жлезата. Това изследване е достъпно, лесно и много информативно. Но диагноза не се поставя само по ехограф. Той е само наш много силен помощник.

Кои хора трябва да се консултират непременно с ендокринолог за това заболяване?

Рискови групи хора за хипотиреоидизъм са фамилно обремените, които имат роднини, особено по женска линия, с проблеми в щитовидната жлеза. За тези хора е препоръчително да се изследват профилактично.

Втората група са бременните и жените, които планират бременност, когато лично те са имали или имат проблеми със щитовидната жлеза или пък в семейството им има такива проблеми. Консултация с ендокринолог трябва да направят и жени, които са преживели спонтанни аборти или са имали проблеми с цикъла. Желателно е те профилактично да се проследяват.

Съществуват ли някакви характерни симптоми, които да ни алармират и да ни отведат при специалист ендокринолог?

Заболяването може да протече много дискретно. Затова трябва да се подхожда много индивидуално към всеки пациент. Има начини да се „разгадае” какво се случва в организма му.

Един от честите симптоми може да бъде косопад. В този случай е добре да се изследва функцията на щитовидната жлеза.

При промяна в кожата – ако е станала много суха и лесно се лющи, при задръжка на течности – особено по лицето и крайниците, при влошена памет е желателно да се провери състоянието и на щитовидната жлеза

Принципно с възрастта нараства рискът от хипотиреоидизъм, защото като всеки орган жлезата се износва, остарява и резервите й намаляват. Затова се среща по-често в напреднала възраст. Препоръчително е жените да се изследват в периода около менопаузата, дори и да са нямали проблеми със щитовидната жлеза дотогава. Също трябва да се изследва жлезата, ако имат проблеми с цикъла или сърдечни проблеми.

Понеже това заболяване се подценява при мъжете, за какви симптоми да следи един мъж?

Всеки мъж, който има сърдечни проблеми и особено ритъмни нарушения, е желателно да си изследва щитовидната жлеза.

Води ли хипотиреоидизмът до репродуктивни проблеми?

Не е задължително, но може да е свързан с репродуктивни проблеми.

Изследването на функцията на щитовидната жлеза при бременни влиза ли в задължителния пакет от изследвания?

Не, за съжаление. Бременните си ги плащат. Но тези изследвания са много важни. В различните етапи на бременността има различни нужди от тиреоидни хормони. В първия триместър всичко отива за детето и ако майката има скрит хипотиреоидизъм, той може да се изяви. А ако има явен хипотиреоидизъм, може да се наложи и повишение на дозата на медикаментите. Така че е препоръчително бременните да изследват хормоните си на месец и половина – два. Така терапията може да се проследява и коригира, когато е необходимо. Няма никакъв проблем да се приема хормон по време на бременността и кърменето, защото това е биологичен хормон. Всъщност лечението е заместване на хормона, който не достига от самата жлеза. Същественото е да се направи правилна дозировка – да се постигне оптималната доза.

Какво е стандартното лечение на хипотиреоидизъм?

Стандартното лечение е заместване на липсващия хормон в организма с левотироксин, който представлява всъщност хормона Т4. Това заместване се прави строго индивидуално според нуждите на пациента, като се съобразяваме и с придружаващите заболявания. Важно е да се отбележи, че левотироксин се приема с вода и след приема му се изчаква поне половин час след което може да се приема храна, кафе и други лекарства

Повече можете да научите от уеб портала www.щитовиднажлеза.bg

Това интервю е част от информационната кампания "Стяга ли ви яката?"

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С ИНТЕРВЮТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ИНТЕРВЮТО

ИНТЕРВЮТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ИнтервютаНовиниСнимкиАлт. медицинаЗаболявания (МКБ)ЛеченияФизиологияИзследванияПатологияСпортПсихологияНаучни публикацииИсторияВидеоКлинични пътекиБотаника