Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Интервюта Интересни лица от света около нас Спелтата - древното жито с модерна мисия

Спелтата - древното жито с модерна мисия

от 24 окт 2024г., обновено на 30 окт 2024г.
Автор: AdvertorialРедактор: Ивайло Тончев
Спелтата - древното жито с модерна мисия - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Камен Иванов има богат опит в сферата на търговията и производството. Вече осем години е част от екипа на "Перун" - българска компания, специализирана в производството на продукти от спелта. Преди да се присъедини към екипа, той е работил във верига магазини, при най-големия производител на пилешко месо в България, както и в холдинг, управляващ стотици хиляди декари земеделска земя.

Как стартира компанията "Перун"?

През ноември 2016 година получих обаждане от Петър Желков - арендатор, с предложение за среща. Разговорът беше за нещо ново, изпълнено с неизвестни, но с ясна цел - да запознаят повече хора със спелтата като житна култура и многобройните ползи от нейната консумация.
Срещнах се с Петър и Петя (семейство и бизнес партньори) още на следващия ден. Познавахме се бегло от дейността ми като брокер на земеделска земя. Те се занимаваха със земеделие от 15 години и имаха амбициозна идея - да направят ценната спелта достъпна за всеки в България, създавайки продукти с единствена или основна съставка динкел (от немски) или спелта.
Парадоксалното беше, че към 2016 година компанията на Петър и Петя бе най-големият производител на спелта в североизточна Европа, но основната част от зърното се изнасяше за Германия, Австрия, Гърция и други пазари. Там създаваха крайни продукти и ги продаваха обратно в България на много високи цени.

Снимка на Камен Иванов

"Защо да не оставим богатството на земята ни, съхранено в това крехко зърно, тук в България?" - попитаха те. "Искаме да го направим заедно и, взаимно черпейки от опита на всеки от нас тримата, да създадем качествен, полезен и разпознаваем продукт."
Така "Перун" се роди в средата на декември 2016 година.

Защо спелта? Защо избрахте да развивате една относително непопулярна житна култура?

Години назад, при старта на своя земеделски бизнес, Петър и Петя решават освен познатите конвенционални култури като пшеница и слънчоглед да започнат да отглеждат зърно, познато в миналото, но забравено в настоящето. Избират спелтата и през есента на 2007 година купуват  от Родопския край 300 кг семена, с които поставят началото.

Поле със спелта
Спелтата се отличава от останалите пшеници с по-голямо съдържание на минерали, витамини и фибри в сравнение дори с хлебната пшеница. Има отлични качества за използване във всички сфери на кулинарията, което позволява направата на всякакви печива и сладкиши без необходимост от добавяне на друго брашно. Брашното от спелта е универсален заместител на масовите брашна, продавани у нас.
Важно е да се отбележи, че добивът от спелта е по-нисък в сравнение с конвенционалната пшеница - между 150 и 300 кг на декар, а след премахването на люспата добивът се редуцира до 100-200 кг чисто зърно на декар. Този по-нисък добив обаче се компенсира от изключителните качества на зърното и неговата хранителна стойност.

Спелтата е богата на глутен с опростена структура, а поради факта, че е на 7-8 000 години, човешкият организъм "разпознава" състава й и лесно го усвоява. Противно на публикациите в мрежата за "бича", наречен глутен, имаме все повече обаждания от клиенти, които твърдят, че имат непоносимост към глутен, но консумирайки нашите продукти не чувстват симптоми и дискомфорт.

Спелтата (Triticum spelta) е една от най-древните зърнени култури, известна още като динкел или алемайска пшеница. Това древно жито е било основна храна в Европа от бронзовата епоха до средновековието. През последните години все повече хора преоткриват неговите изключителни хранителни качества.

За разлика от съвременната пшеница, спелтата запазва своята люспа до последния момент на преработка, което я прави по-устойчива на външни влияния и помага за съхраняването на ценните й хранителни вещества. Тя е богата на протеини, минерали (особено желязо, цинк и магнезий), витамини от група В, фибри и антиоксиданти. Специфичната структура на глутена я прави по-лесно смилаема за много хора, които имат чувствителност към обикновената пшеница.

Кои са най-популярните продукти на "Перун"?

Естествено, това е брашното от спелта - бяло и пълнозърнесто. За получаването му използваме единствено зърно от спелта. В процеса на мелене не се добавят никакви избелители, подобрители и други добавки - разчита се само на качествата на пшеницата.

Снимка на Станислава Александрова
Важно е да се знае, че при мелене се отделят няколко фракции: бяло брашно, пълнозърнесто брашно и трици. Много хора се заблуждават, че бялото брашно се прави от един вид пшеница, а пълнозърнестото от друг. Всъщност бялото брашно е фината част от сърцевината на зърното, а колкото повече от обвивките на зърното се добавят, толкова то потъмнява и става типово или пълнозърнесто.
От брашната правим юфка, макарони и солети от спелта. Процесът е прост - към брашното се добавя само вода. Отново без никакви добавки, защото Природата е "вложила" в това малко зърно толкова много, че добавянето на каквито и да е съвременни съставки само би влошило качеството и естествения вкус.

Какви хора потребяват вашите продукти?

От обратната връзка през тези осем години оставаме с убеждението, че продуктите ни се купуват от хора от различни възрастови групи - от 18 до 80 години. Това са хора, които независимо от възрастта си, са разбрали, че качеството, а не количеството е важно за добрия тонус и здраве. По-възрастните откриват в юфката от спелта вкуса от тяхното време, по-младите ги привлича леко ядковият и специфичен вкус на кускуса и макароните. Солетите пък дават много заряд и енергия и са добъра бърза закуска за заети хора.

Има ли специфика в готвенето със спелта?

Универсалността на брашното и добрите му хлебопекарни качества означават, че можете просто да замените обикновеното брашно с такова от спелта във вашите рецепти. При направата на хляб в хлебопекарна може да се намали водата с 10-15% от количеството в рецептата. При ръчно месене майсторът преценява според усещането си.
Макароните, кускусът и юфката се варят както обичайната паста, като първите две са готови за 7-9 минути - след това има риск да се преварят.

Какъв е интересът на търговските вериги и малките магазини?

Въпреки специфичната политика на големите вериги, още при старта ни три от тях ни се довериха и включиха двата ни вида брашна в асортимента си. С времето добавиха и юфката, която става все по-търсена и харесвана.
В малките обекти, с които работим във Варна, Добрич, Русе, Велико Търново, Хасково, Пловдив, Бургас и София, се работи по-гъвкаво. Там можете да откриете по-голяма част от асортимента ни. Допълнително имаме и онлайн магазин perun.bg, който позволява от всяко кътче на България да се направи поръчка с минимални транспортни разходи, като разликата в транспорта поемаме ние.

Източник:

Лого на Перун

5.0/5 4 оценки

Продукти свързани с ИНТЕРВЮТО

СПЕЛТА ВЪЗГЛАВНИЦА ЗА СЪН
94.00лв.

СПЕЛТА ВЪЗГЛАВНИЦА ЗА СЪН

Коментари към Спелтата - древното жито с модерна мисия

От сайта (1)
Напиши коментар 1 коментар
  1. Яница Стоева  
    на 24 October 2024 в 14:16
    Чудесно интервю ! Приятно за четене и препрочитане. Успех, ПЕРУН !

ИНТЕРВЮТО е свързано към

  • Интересни лица от света около нас
  • Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания
  • Спелта със зеленчуци
  • Лесен домашен хляб със спелта
  • Кантучини със сушени плодове
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Каква е разликата и има ли между спелта и лимец?

преди 3881 дни, 4 часа и 14 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 8 часа и 13 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 23 часа и 13 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 23 часа и 25 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 23 часа и 32 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания

Спелта – хранителен състав, ползи и противопоказания

от 05 ное 2024г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival