Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Ако ползвате естетични процедури, бъдете отговорни към здравето си, изисквайте сертификат!

Ако ползвате естетични процедури, бъдете отговорни към здравето си, изисквайте сертификат!

Ако ползвате естетични процедури, бъдете отговорни към здравето си, изисквайте сертификат! - изображение
Естетичните процедури, белязни с лекарски грешки са много повече от тези в другите направления на медицината, заяви доц. Мирослава Кадурина, началник на Клиниката по дерматология и президент на лятната академия по тази специалност.

В момента и пациенти, и лекари в частните кабинети са изложени на риск. Няма закон, който да регламентира правилата на дейността там, каза доц. Кадурина. Грешка могат да направят дори лекари, които правят инвазивни естетични процедури, без да са минали специално допълнително обучение. Те не познават апарата или проблема и така може да се стигне до поредица от лекарски грешки. Ако се случи в болница, това веднага се изнася в медиите. Но когато човекът отива в частен кабинет, в момента поради липса на законодателство той е абсолютно незащитен като пациент. Без защита е и лекарят. Познавам случаи, когато пациенти не са доволни от направените корекции, които не отговарят на очакванията им, и съдят доктора, въпреки че усложнения няма, коментира дерматологът.

Четири пъти представители на дружеството на дерматолозите са ходили в здравното министерство с предложения за приемане на наредба или закон, допълни доц. Кадурина, която е сред инициаторите. Предложението е съобразено с европейските правила. "Идеята е да се регламентира за кое ниво какво образование и специализация се искат. Предложенията могат да се променят или допълват", поясни тя.

Малко от лазерните студиа например познавали в детайли възможностите на апаратите и имали сертификат да работят с тях. Лекарите дерматолози от години водят борба у нас да се създаде законодателство, което да регламентира продуктите, които се използват за естетични процедури - филъри, ботокс и други, да бъдат регистрирани в ЕС. Ролята на Лятната академия е да покаже на хората, че докато законодателството в България се бави, все пак има регистрирани продукти и обучени хора, които да ги прилагат за разкрасяващи процедури, добави доц. Кадурина.

Тя съветва хората, които ползват естетични процедури и са отговорни към здравето си, да търсят сертификата на лекаря. Той ще им даде гаранция, че няма да се стига до неблагополучия поради незнание или неопитност. Обучените в академията дерматолози могат да носят отговорност за намесата си, заяви президентът на форума.

Някои абитуриенти сега били нагледна демонстрация какво не трябва да се прави в разкрасяващите процедури. Модата у нас и по света са две различни неща, казва доц. Кадурина. В западните страни хората търсели процедури, които да омекотят чертите, да коригират някакъв дефект или да забавят стареенето. Крайната цел била максимално естествен вид.

"Много мои познати ми споделят, че са ужасени от вида на някои абитуриентки. Това са момичета на 18-19 г. с увеличени устни, силиконови бюстове, с моделирани скули, татуирани вежди и дори с ботокс. За тях балът е финалният момент, а той е старт в живота", коментира дерматологът. В повечето страни законът забранявал подобни намеси преди 20-21 г. Младите трябва да осъзнаят, че това не може да се свали като грима, да си дадат сметка за последиците, допълва доц. Кадурина. Рисковете са още по-големи, като се има предвид, че използват китайски ботокс или си инжектират витамин А, смятайки, че е безопасен.

Доц. Мирослава Кадурина, президент на Лятната академия по дерматология 

За Framar.bg:

Още по темата:

3.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноНормативни актовеСпортЗаведенияОрганизацииСпециалистиПроизводителиСоциални грижиКлинични пътекиЛайфстайлИсторияЗдравни съветиСнимкиПсихологияХранене при...ЛеченияТестовеАлтернативна медицинаИнтервютаАнкетиОткритияОбразованиеРецептиБотаника