Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Алкохолът е най-големият рисков фактор за развитие на деменция

Алкохолът е най-големият рисков фактор за развитие на деменция

Алкохолът е най-големият рисков фактор за развитие на деменция - изображение

Алкохолът е най-големият възможен рисков фактор за развитие на деменция, показва ново изследване, в което са анализирани данни за повече от 1 милион души, диагностицирани със заболяването във Франция.

Деменцията е прогресивно дегенеративно мозъчно заболяване, засягащо паметта, мисленето, поведението и емоциите. Най-разпространената му форма е болестта на Алцхаймер. Според статистиката на всеки три секунди някой по света развива деменция. 

От 57 хиляди случая на ранна деменция 57% са свързани с хронично прекаляване с алкохола. За такова се считат 4-5 стандартни напитки на ден за мъжете и 3 стандартни напитки за жените. Опасното количество вино например се равнява на близо бутилка на ден при мъжете и малко повече от половин бутилка при жените. Изследването показва също, че прекалената консумация на алкохол съкращава живота средно с 20 години.

"Връзката между тежката употреба на алкохол и алкохола може да бъде дори по-силна, отколкото това проучване разкрива, тъй като в него са включени само най-тежките случаи", коментира ръководителят на изследването д-р Брус Полок.

Световната здравна организация предупреждава, че алкохолът е причина за един от всеки четири случая на деменция. Вредните последствия от прекалената консумация на алкохол върху мозъка много често се подценяват, но здравните специалисти предупреждават, че те са точно толкова сериозни и необратими както сърдечносъдовите и чернодробните заболявания например. Рискът при жените е много по-висок, защото организма им не е в състояние да се справи с токсичните последици от алкохола.

"Хората са на мнение, че деменцията е проблем само на възрастта, но в действителност много от когнитивните проблеми, които се появяват след 65-годишна възраст са последствие от прекалената консумация на алкохол, която от своя страна е причина за проява на същите проблеми в много по-ранна възраст”, коментира още д-р Полок.

По данни на Световната здравна организация над 46 милиона души по света (повече, отколкото е населението на Испания) живеят с деменция. Очаква се до 2050 г. броят на болните да се увеличи до 131,5 милиона души.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: huffingtonpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...НовиниЛюбопитноПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиАлт. медицинаБотаникаИзследванияИсторияРецептиХрани и ястияСнимкиЛеченияСпортВидеоОрганизацииЗдравни проблемиЕ-тата в храните