Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Алое вера предотвратява и облекчава диабетна нефропатия

Алое вера предотвратява и облекчава диабетна нефропатия

Алое вера предотвратява и облекчава диабетна нефропатия - изображение

Специалисти насочили вниманието си към полезното действие на алое вера и установили, че растението има защитен ефект срещу предизвикана от диабет нефропатия. Заболяването е известно като диабетна нефропатия и е сериозно усложнение на бъбреците. Близо 40 на сто от диабетиците развиват бъбречно заболяване на по-късен етап. Състоянието води до лошо отстраняване на отпадъчните продукти и натрупване на течност в тялото. Един от начините за предотвратяване или забавяне на този вид нефропатия е поддържането на нормални нива на кръвната захар и на кръвното налягане.

Изследователи от Фармацевтичния колеж KIET и университет „Свами Вивекананд Субхарти“ в Индия разгледали ефектите на алое вера и по-специално неговите липидопонижаващи и антиоксидантни ефекти върху предизвиканата от диабет нефропатия. Те публикували своето проучване в Journal of Dietary Supplements.

За целите на изследването учените индуцирали диабет при мишки като им давали стрептозотоцин. Доказано е, че заболяването предизвиква хипергликимия и оксидативен стрес, които допринасят за появата на диабетната нефропатия. В действителност болестта довела до оксидативен стрес в бъбреците и повишени нива на липиди (мазнини, триглицериди и холестерол) при гризачите. След 8 седмици животните развили нефропатията.

След това изследователите третирали гризачите с 300 мг/кг от екстракт от алое вера и открили, че той облекчава бъбречния оксидативен стрес и диабетната нефропатия. Също така установили, че лечението с алое е по-ефективно при тези състояния в сравнение с медикамента лизиноприл, който се използва в терапията на високо кръвно налягане и срещу предотвратяване на бъбречни проблеми при диабетици.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиЛеченияВидеоХранене при...ДиетиНовиниФизиологияПатологияАлт. медицинаСнимкиОрганизацииИсторияИзследванияНаучни публикацииКлинични пътекиЗаведенияСпециалистиНормативни актовеИнтервютаЛайфстайлСпортХрани и ястияАнкетиТестовеЗдравни проблемиПсихологияПроизводители