Консумацията на ябълки не предизвиква пикове на кръвната захар

Акценти
|
Освен че осигурява полезни хранителни вещества на организма, ябълката може да поддържа кръвната захар в норма, въпреки съдържанието на естествени въглехидрати, твърдят специалисти.
Повишават ли ябълките кръвната захар
Повечето храни, които съдържат въглехидрати, покачват до известна степен кръвната захар и ябълката не е изключение. Тя обаче не предизвиква рязък скок на захарта. Д-р Едуард Солцман от университета Tufts пояснява: „Гликемичният индекс показва, че консумацията на плода предизвиква два пъти по-малко увеличение на кръвната захар от белия хляб и чистата глюкоза например. Малко над половината от въглехидратите в ябълката са под формата на фруктоза, която няма толкова бърз ефект върху кръвната захар.“
Другите въглехидрати в нея – глюкозата и сукрозата (захароза) – също леко я покачват. Плодът съдържа и съвсем малко количество скорбяла, която се разгражда до глюкоза.
Влияят ли и как фибрите на кръвната захар
„Освен естествени захари, ябълката съдържа още фибри, вода и полезни фитонутриенти. Те забавят храносмилането и предпазват от рязко повишаване на кръвната захар“, допълва Лори Райт от Университета на Южна Флорида.
Разтворимите фибри, голяма част от които се наричат пектин, забавят освобождаването на захарта в кръвообращението. Това означава, че е по-малко вероятно да настъпи пик или рязък спад, защото покачването на кръвната захар е плавно и контролирано.
Фибрите преминават в гелообразна форма, когато попаднат в червата, което е причина за по-бавното усвояване на въглехидратите. Именно на удължения във времето ефект на освобождаване се дължи стабилната кръвна захар след хранене.
» Тренировката преди закуска подпомага ефективно контрола на кръвната захар |
Други вещества в ябълката, които допринасят за контрола на кръвната захар
Полифенолите в ябълките влияят благоприятно на чревното здраве и намаляват оксидативния стрес. Заедно, фибрите и полифенолите улесняват усвояването на глюкозата, което би могло да спомогне за понижаване на средната стойност на кръвната захар във времето.
Изследванията сочат, че диети, в които са включени много плодове като ябълките, подобряват инсулиновата чувствителност и намаляват риска от диабет тип 2. В едно от тях дори се казва, че консумацията на една ябълка преди хранене е ефективна стратегия за контрол на гликемичния отговор при хора с нарушен глюкозен толеранс.
Полезни за всички ли са ябълките
Ябълките са богати на полезни хранителни вещества, дават енергия и укрепват сърдечното и чревното здраве. Според Лори Райт те могат да се включат и в диетата на хора с преддиабет и диабет.
„Най-важен е общият брой въглехидрати, приети в рамките на деня“, подчертава тя.
What Happens to Your Blood Sugar When You Eat an Apple Every Day: https://www.verywellhealth.com/how-do-apples-affect-blood-sugar-11813520
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЯБЪЛКОВИ ПОЛИФЕНОЛИ капсули * 30 VIRIDIAN
ВИРУМИН ЛУКС ФИЛТЪР * 120
ВИРУМИНИ ФИЛТЪР * 120
СТЕВИЯ СУИТЛИ таблетки * 200
СОРИА НАТУРАЛ ДИАБЕСИЛ КОМПЛЕКС 50 мл
ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА АПАРАТ ЗА КРЪВНА ЗАХАР БИОНАЙМ GS 100 4 * 25
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Диабет
- Диета № 9 - при диабет
- Сярна гъба
- E11 Неинсулинозависим захарен диабет
- Драконов плод
- Инсулин и HOMA-индекс
- ДНК мутация причинява непознат тип диабет при бебета
- Диета с ябълки за 7 дни
Коментари към Консумацията на ябълки не предизвиква пикове на кръвната захар