Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Розмаринът помага за по-добър контрол на кръвната захар

Розмаринът помага за по-добър контрол на кръвната захар

Розмаринът помага за по-добър контрол на кръвната захар - изображение

Екстрактът от розмарин успешно контролира кръвната захар, показва изследване, извършено от учени от университета „Брок“ в Канада. Той е добро средство за поддържането на нивата й при болни от диабет тип 2.

Обяснението за това действие на билката е, че съдържа в себе си полифеноли като фенолни киселини и флавоноиди, които помагат за свалянето на високите стойности на кръвната захар. Към тях можем да прибавим и наличието на карнозна киселина, която също има подобно действие, информира naturalnews.com.

Експерти от Американското химично общество потвърждават откритието за конкретното полезно действие с проучване, в което установяват, че розмаринът е в състояние да потиска ензима дипептидил пептидаза IV, който играе голяма роля при секрецията на инсулина в тялото. И по този начин билката спомага за понижаването на кръвната захар.

Друго изследване, публикувано в Тhe Journal of Agricultural and Food Chemistry found, показва, че нивата на полифенолите в розмарина, който се отглежда в оранжерии, са по-високи, отколкото в изсушеното растение.

От столетия билката се използва в природната медицина и се препоръчва за различни болежки и проблеми. Тя е от семейството на ментата и съдържа още много полезни вещества – витамин В6, желязо, калций и др. Помага при дихателни затруднения, на храносмилането, в ароматерапията служи за повишаване на концентрацията. Смята се, че може да забавя стареенето на мозъка и да предотвратява възникването на увреждания в него след инсулт.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: offthegridnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиНовиниДиетиЛюбопитноРецептиХрани и ястияЛайфстайлСпортИсторияБотаникаХранене при...ИзследванияЛеченияИнтервютаАлт. медицинаКлинични пътеки