Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Мляко и зърнена закуска сутрин поддържат кръвната захар в норма и засищат

Мляко и зърнена закуска сутрин поддържат кръвната захар в норма и засищат

Мляко и зърнена закуска сутрин поддържат кръвната захар в норма и засищат - изображение

Изследователи проучили ефекта от консумирането на мляко с високо съдържание на протеини на закуска върху нивата на кръвната захар. Също така определили каква е ситостта след това ядене, както и след второто хранене. Изводът им бил, че зърнена закуска с високопротеиново мляко намалява следобедната концентрация на глюкоза и засища в сравнение с нископротеинов еквивалент.

В това проучване изследователите искали да повишат концентрацията на протеини и да увеличат пропорцията на суроватъчния белтък в млякото, за да проследят как това ще се отрази на кръвната захар, ситостта и нуждата от храна по-късно през деня, когато се съчетаят с високорискова закуска на зърнена основа.

Учените установили, че храносмилането на суроватката и казеиновите протеини в млякото освобождават стомашни хормони, които забавят смилането на храната и увеличават чувството за засищане. Постигането на този ефект става по-бързо от страна на суроватъчния белтък, докато казеиновият осигурява дълготрайността.

Екипът на д-р Дъглас Гоф и колегите му от университета на Гуелф в сътрудничество с учените от университета в Торонто намерили малка разлика в консумацията на храна при обедното ядене и увеличения суроватъчен протеин на закуска. Изследователите открили, че високовъглехидратната закуска намалява кръвната захар дори след обяда, а високопротеиновото мляко има по-голям ефект. Млякото с повишена концентрация на суроватъчен протеин имал скромен ефект върху кръвната захар преди обяд, постигайки по-голямо намаление от това, осигурено от обикновеното мляко.

Проучването следва да насърчи хората да включат млякото в здравословната си закуска, особено при потвърдения факт, че то подпомага по-бавното смилане на въглехидратите и задържането на ниски нива на кръвната захар.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: wikimedia.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноРецептиСнимкиХранене при...НовиниЛайфстайлСпортДиетиАлт. медицинаИзследванияЛеченияБотаникаИнтервютаИсторияКлинични пътекиХрани и ястияТестовеСъставкиВидео