Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Високата кръвна захар може би подсказва бъдещ рак на панкреаса

Високата кръвна захар може би подсказва бъдещ рак на панкреаса

Високата кръвна захар може би подсказва бъдещ рак на панкреаса - изображение

Пациентите с рак на панкреаса могат да покажат завишени нива на кръвната захар до три години преди диагностицирането на злокачественото заболяване. Болестта протича много бързо, преживяемостта е средно 6 месеца. Поради тази причина се смята, че ранното откриване не е възможно. Но изследванията на учени от клиника „Майо“ дават надежда, че ракът на панкреаса наистина може да бъде диагностициран в по-ранен етап, когато е резектабилен (отстраним с хирургична намеса).

Първоначално учените отбелязали нивата на кръвната захар при пациенти с рак на панкреаса, връщайки се 5 години преди диагнозата. Също така отбелязали стойностите на глюкозата на хора от контролна група, които били на еднакви години и съответстващи по пол на болните от злокачественото заболяване. В тази група изследователите успели да покажат, че кръвната захар се покачва в продължение на 30-36 месеца преди диагностицирането на рака.

В трета група учените отбелязали нивата на кръвната захар на близо 600 пациенти със заболяването, които били определени за хирургично отстраняване на рака. Наблюденията им показали, че стойностите на глюкозата нарастват съизмеримо с увеличаването на обема на тумора. Болните с малки по размери образувания, по-малки от 1 куб. см, имат по-ниска кръвна захар от пациентите с по-големи тумори.

Специалистите от клиника „Майо“ направили и второ проучване, в което описват модел за прогнозиране на риска, чрез който може да се идентифицират хора с новопоявил се диабет, застрашени да развият рак на панкреаса. Моделът е наречен ENDPAC. „Вярваме, че ако тези констатации бъдат валидирани, пациентите, които имат висока кръвна захар и висок рейтинг ENDPAC, трябва щателно да бъдат тествани за рак на панкреаса“, заявява гастроентерологът д-р Суреш Чари.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: newindianexpress.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаНовиниЛюбопитноЛайфстайлИзследванияЛечения