Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Недостигът на магнезий увеличава риска от рак на панкреаса

Недостигът на магнезий увеличава риска от рак на панкреаса

Недостигът на магнезий увеличава риска от рак на панкреаса - изображение

Проучване разкрива, че има връзка между недостига на магнезий и рака на панкреаса. Учени, публикували изследването си в британския Journal of Cancer, оценили повече от 66 000 участници, които били между 50- и 76-годишна възраст. От тях 151 развили заболяването по време на проучването.

След провеждане на сравнителен анализ на нивата на магнезия сред доброволците, учените установили, че за всеки 100 мг намаление на дневния прием на минерала рискът от рак на панкреаса се увеличил с 24 на сто. Ако дневният прием спадне под 75% от препоръчителната доза, опасността от развиване на заболяването скача със 76%.

Препоръките на специалистите са мъжете да приемат най-малко 420 мг магнезий всекидневно, а жените – поне по 320 мг. Запазването на запасите от минерала в организма трябва да е достатъчно високо, за да се сведе до минимум риска от настъпване на нежелани здравни състояния като диабет например.

Други изследвания показват, че приемът на магнезий помага за балансирането на нивата на кръвната захар и за намаляване на опасността от инсулинова резистентност. Когато тялото не е в състояние ефективно да превърне глюкозата в енергия заради инсулиновата резистентност, рискът от рак на панкреаса се увеличава драстично.

Това обяснява защо 80 на сто от всички пациенти с това заболяване имат диабет или някаква друга форма на непоносимост към глюкоза. Хората, диагностицирани с диабет, имат до 700% повишен риск от развитие на рак на панкреаса в рамките на 3 години. Допълнително проучване, публикувано в Diabetes Care, сочи, че сред 5000 оценявани участници, онези с най-висок прием на магнезий са с 47% по-малка вероятност да развият диабет. Това потвърждава силата на минерала по отношение на контрола на нивата на кръвната захар, както и свеждането до минимум на опасността от злокачественото заболяване.

Изследвания свързват недостига на магнезий с възрастовата дегенерация на макулата, загубата на костната маса, безсънието и синдрома на неспокойните крака. Добавянето на допълнителни 100 мг от минерала всеки ден намалява риска от сърдечна недостатъчност с 22%, както и риска от смърт от всякаква причина с 10%.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: algaecal.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЛайфстайлИзследванияЛеченияЗдравни съветиТестовеСъставкиПсихологияСпортСнимкиЕ-тата в хранитеБотаникаФизиологияАлт. медицина