Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Американски изследователи установиха защо някои жени забременяват въпреки употребата на противозачатъчни

Американски изследователи установиха защо някои жени забременяват въпреки употребата на противозачатъчни

Американски изследователи установиха защо някои жени забременяват въпреки употребата на противозачатъчни - изображение

Битува мнението, че жени, които забременяват въпреки употребата на противозачатъчни хапчета, вероятно са допуснали грешка или са забравили да пият контрацептива. Но ново проучване показва, че някои дами могат да наследят гени, които разграждат естрогена и прогестерона толкова бързо, че може да настъпи бременност, ако приемат нискодозови противозачатъчни.

„Все още няма много изследвания, които са съсредоточени в този аспект на женското здраве. Време е да наваксаме и да проследим и други лекарства, които са показали, че генетиката може да повлияе на това как тялото ги разрушава“, казва д-р Аарон Лазаровиц от университета в Колорадо.

За да разгледат по-отблизо въпроса, специалистът и колегите му наблюдавали 350 жени с имплантиран етоногестрел (хормонален вагинален пръстен, използван за контрацепция) в продължение на по-малко от година, но не повече от 36 месеца. Изследователите предпочели да проучат въздействието на генетиката върху хормоналния метаболизъм на участничките, използващи импланта, защото е лесно за изследване и няма опасност от пропускане на дозата.

Учените съсредоточили вниманието си върху ген, наречен CYP3A7 * 1C, който се включва във всички фетуси, но се изключва при повечето бебета. При някои жени генът никога не се изключва и вместо това той продължава за произвежда протеин CYP3A7, разграждащ хормоните, използвани в контрола на раждаемостта.

Когато специалистите тествали нивата на хормоните на доброволките, те открили, че повече от една от четири жени с генетичен вариант на CYP3A7 * 1C не е имала достатъчно високи стойности на етоногестрел, за да предотврати овулацията.

Съществува въпросът и за страничните ефекти, които варират. Една жена ще каже, че след приема на определен вид противозачатъчно хапче се чувства зле, а друга ще е доволна, защото то й действа отлично – не е бременна, месечният й цикъл е по-лек, кожата й се е изчистила. Знаейки, че има разлика в начина, по който хората метаболизират хормоните, изследователите ще създадат условия за повече изследвания. Така проучванията могат да помогнат да се разбере по-добре опита на жените и да се изписват правилните лекарства на подходящия пациент.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияСнимкиНовиниЛюбопитноЛечения