Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Бактериите в урината не винаги са показател за инфекция

Бактериите в урината не винаги са показател за инфекция

Бактериите в урината не винаги са показател за инфекция  - изображение

Нови указания, изготвени от Американското дружество по инфекциозни болести, насочват лекарите да бъдат по-внимателни преди да тестват пациенти за инфекция на пикочните пътища и по този начин да избегнат ненужно антибиотично лечение. От организацията актуализирали предписанията за асимптомна бактериурия (ASB), които публикували в Clinical Infectious Diseases.

Асимптомната бактериурия се характеризира с наличието на бактерии в урината, без да има симптоми на инфекция. Това е доста често явление, идентифицирано като допринасящо за злоупотребата с антибиотици, а оттам и на резистентността към тях. Препоръките на специалистите включват и предишни указания, които насочват при кои групи пациенти трябва да се избягва тестване. Това са здрави небременни жени, възрастни хора, диабетици и хора с увреждания на гръбначния мозък, при които няма симптоми на инфекция. Освен тях в новите насоки учените включили групи, които преди това не били обсъждани – бебета и деца, пациенти със ставни протези или други неурологични операции, трансплантирани.

„Скринингът на тези пациенти е твърде често срещан и води до неподходящо предписване на антибиотици, което според някои изследвания може да повиши риска от инфекция, както и да провокира по-сериозни състояния като Clostridioides difficile”, казва Линдзи Никол, председател на комитета, разработил насоките, и почетен професор във Факултета по здравни науки в университета в Манитоба, Уинипег.

Тя допълва, че лекарите като цяло не бива да взимат проби от урина, освен ако пациентите не се оплакват и нямат симптоми като парене при уриниране, коремна болка, чувствителност на гърба близо до долните ребра или често уриниране. Някои симптоми като мирис на урината и объркване при възрастни хора обикновено са причинени от други състояния, които трябва да бъдат изключени преди тестване.

Близо 3 до 7% от здравите жени имат асимптомна бактериурия по всяко време, особено тези, които са сексуално активни. Около 50 на сто от хората с травми на гръбначния стълб и от 30 до 50% от възрастните в старчески домове също я имат.

Актуализираните препоръки следват предишни насоки за преглед и лечение само на пациенти, които са изложени на риск от развитие на усложнения вследствие ASB, включително бременни жени и подложили се на ендоскопски урологични процедури.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиЗдравни съветиНовиниАлт. медицинаЛюбопитноФизиологияИзследванияХранене при...Клинични пътекиЛеченияБотаникаСоциални грижи