Кои групи хора са най-застрашени от Ешерихия коли
От стотици хиляди до десетки милиони от бактерията „ешерихия коли" има в един човешки организъм, обясни доцент Росица Еникова от Центъра по опазване на общественото здраве. При абсолютно здрав организъм тази бактерия не би могла да причини проблем: „На първо място чистота на всичко - ръцете, покривките, вилиците, лъжиците - всичко трябва да бъде много чисто".
За най-опасни от храните специалистите смятат многокомпонентните храни: „Това са смесените храни, които сега са изключително разпространени. Сандвичите са многокомпонентни, дюнерът е многокомпонентен, овчарската салата, шопската салата. В тях се съчетават и животински храни, носители на животински микроби, и растителни, носители на растителните микроби".
Много е важно човек да има здрав стомах. Тогава солната киселина, която стомахът произвежда, унищожава бактериите в него, обясни професор Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика: „Бактерията „ешерихия коли" има много щамове и много възможности. Но бих казал, че в повече от 95% от случаите, този микроорганизъм не оказва никакво въздействие върху човека. Когато обаче тази бактерия става опасна, през летните месеци, кои са рисковите групи хора - малките деца, особено кърмачетата, горещите месеци при тях са опасни за живота им, възрастните хора и хора със заболявания, както и хора, които пазят диети за отслабване и по този начин се лишават от белтък".
Коментари към Кои групи хора са най-застрашени от Ешерихия коли