Кухненската гъба съдържа повече бактерии, отколкото си мислим

Акценти
|
Кухненската гъба е неизменен помощник, независимо дали става дума за миене на съдове, бърсане на плотове или търкане на тигани и тенджери. Нейното присъствие в кухнята обаче може да се окаже проблемно, тъй като изследвания показват, че тя съдържа повече бактерии от почти всяко друго кухненско пособие.
Микробиологът Маркус Егерт от университета "Фуртванген", Германия, твърди, че кухненските гъби са "населявани" от голямо разнообразие от бактерии, вируси, гъбички и други микроби. Изчисленията показват, че на кубичен сантиметър има колония от 54 млрд. от тях.
Количеството бактерии в кухненските гъби е колкото във фекалиите
В изследването, проведено от Егерт и екипа му и публикувано в Scientific Reports, става ясно, че кухненските гъби са "микробиологични горещи точки", които концентрират и разпространяват бактерии с вероятен патогенен потенциал. Количеството микроби в гъбите може да бъде сравнено с количеството, което се открива в проба човешки изпражнения.
За изненада на изследователите се оказва, че опитите за почистване на кухненските гъби всъщност влошават нещата. "Смятаме, че това е един вид селекционен феномен, при който чрез почистване се избират по-устойчивите бактерии", обяснява Егерт. Процентът на възможните патогенни микроорганизми тогава става по-голям и се увеличава опасността от разпространяване на болести.
Защо са опасни бактериите в кухненската гъба
Голяма част от бактериите, съдържащи се в кухненските гъби, произхождат от източници като храна, вода, почва или такива, които могат да се открият по повърхността на кожата. Маркус Егерт отбелязва, че не е известно откритите от изследователите бактерии да разболяват хората, но това не означава, че те не обитават тези кухненски пособия и не могат да разпространяват болести.
Микробиологът във водещия институт за хранителни изследвания Nofima в Тромсьо, Норвегия, Тронд Мьоретро твърди, че гъбите са рай за бактерии заради това, че почти никога не изсъхват, престояват на стайна температура и по тях винаги има остатъци от храна. Ученият и неговият екип установяват в изследване, публикувано в Journal of Applied Microbiology през 2022 г., че кухненските гъби в по-голямата си част съдържат по-безобидни бактерии, но и такива, които могат да бъдат опасни, като на салмонелата например. В тези помощници в кухнята изследователите установяват и други опасни бактерии, като Listeria и E. coli, така че дори и собственикът им да не яде месо, вредните микроорганизми все още могат да се разпространяват чрез сурови зеленчуци и плодове.
>>> Бактерията Ешерихия коли води до образуване на камъни в бъбреците
Как да се предпазим от бактериите
Изследователите препоръчват вместо кухненска гъба да се използва кухненска четка. Проучване на Тронд Мьоретро установява, че кухненските четки са по-хигиенични и по-бързо се изсушават. Тяхното предимство е, че имат дръжка, която не поставя ръцете в пряк контакт с потенциално опасни микроби. Ученият прави експеримент, при който добавя бактерии към кухненска гъба и към четка. Резултатът показва, че вредните микроорганизми умират по-бързо върху кухненските четки, отколкото върху гъбите. Това се получава, защото четките съхнат по-бързо на стайна температура.
Увеличаването на температурата на водата в мивката също може да се приложи като способ, който да помогне за унищожаването на бактериите. Държейки за дръжката четката, ръцете ще са по-далеч от топлата вода, няма да се създаде дискомфорт и да се стигне до изгаряне.
Специалистите съветват, ако се използва кухненска гъба, то тя да се сменя всеки път. За да предпазим кухнята от опасни бактерии, които биха могли да доведат до хранителни заболявания, по-добре да използваме четка.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МЕДБИО + Е. КОЛИ флакон 10 мл
ТермолабилниЦИСТОСТОП SR таблетки 600 мг * 30
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Изследване за Ешерихия коли (E. coli)
- Бактерията Ешерихия коли води до образуване на камъни в бъбреците
- Хранене при ешерихиоза
- Токсинът колибактин увеличава риска от рак на червата при хората под 50 години
- Мутация променя ешерихия коли от безобидна в опасна
- Англия отчете рекорден брой инфекции със салмонела
- Как да постигнем красиви къдрици с помощта на кухненски гъби
- Самолетите - развъдници на бактерии
- Бактериите в насипните сладоледи - интервю с проф. д-р Теменуга Стоева
- Във Великобритания разследват масова зараза с бактерията Ешерехия коли
Коментари към Кухненската гъба съдържа повече бактерии, отколкото си мислим