Бактерия в ементала забавя стареенето
Пробиотикът Prоpionibacterium freudenreichii, който се намира в ементала, има свойството да намалява възпаленията и да подсилва имунната система. Той също така участва във ферментацията на сиренето.
Превръща лактата в три съединения – пропионат, ацетат и въглероден двуокис. За първите две е известно, че подсилват имунитета.
Откритието са направили корейски учени от университета в Сеул, които провели изследването върху кръгли червеи. Специалистите смятат, че резултатите от него са валидни и за други видове, в това число и за хората, пише 24 часа, позовавайки се на в. „Дейли мейл“.
Друг ефект на бактерията Prоpionibacterium freudenreichii е, че тя намалява признаците на стареене. И в други млечни продукти може да бъде открита, не само в ементала. Подобно действие имат и бактериите от млечната киселина Weissella koreensis и W. Cibaria.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: catalog-cs.info
Коментари към Бактерия в ементала забавя стареенето