Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Боровинките предпазват младите майки от следродилна депресия

Боровинките предпазват младите майки от следродилна депресия

Боровинките предпазват младите майки от следродилна депресия - изображение

Боровинките ефективно отстраняват симптомите на следродилна депресия и защитават хормона на щастието в мозъка, съобщават специалисти от Център за наркотична зависимост и психично здраве в Торонто.

Канадски учени са открили още едно преимущество на вкусните сини боровинки, освен така известните ползи за здравето. Плодовете имат свойството да блокират причините на следродилен спад на настроението. Съдържащите се в боровинките аминокиселини - триптофан и тирозин, компенсират растежа на протеина след раждане, който води до намаляване на "щастливите хормони" в мозъка. Тези аминокиселини се превръщат в невротрансмитери, които са отговорни за подобряването на настроението и придават усещане за радост.

Резултатите от изследването с 41 млади майки е показало, че боровинките оказват положително въздействие на профилактиката при влошаващо се настроение след раждане. Това доста разпространено явление изчезва сравнително от 10 до 20 дни след родилния процес, като при всяка жена състоянието протича различно.

Пет дена след раждане, когато спада на настроението достигне своя пик, при жените приемали добавки на основата на сини боровинки, не се е наблюдавала промяна в психиката. При младите майки, които не са получавали подобни добавки е отчетено увеличаване на всички съпътстващи симптоми на следродилна депресия.

С тази разновидност на депресия се сблъскват повече от 20% от младите майки. Обикновено тя се развива в първия месец след раждане, въпреки че има данни и за по-късно проявление. Много от жените дори не осъзнават, че са станали жертва на следродилно напрежение и неразположение, защото симптомите се развиват бавно и постепенно.

Специалистите съветват младите майки да се обърнат към естествените свойства на вкусните боровинки, за да се справят бързо и лесно с лошото настроение след раждане. По този начин те ще бъдат по-спокойни и пълноценни в грижите за себе си и своето дете.

По текста работи: Велина Неделчева
Снимка: Homelife


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлтернативна медицинаМедицински изследванияЗдравни съветиИсторияСнимкиЛайфстайлНовиниХранене при...Социални грижиСпортЗаведенияПсихологияПроизводителиОрганизацииРецептиХрани и ястияЛеченияКлинични пътекиСпециалистиБотаникаТестовеЗдравни проблемиАнкети