Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Бременните жени с астма са по-застрашени от следродилна депресия

Бременните жени с астма са по-застрашени от следродилна депресия

Бременните жени с астма са по-застрашени от следродилна депресия - изображение

Голямо канадско проучване показва, че жените с астма по време на бременността са по-предразположени да страдат от следродилна депресия. Изследователите съветват лекарите да наблюдават своите пациентки с подобни признаци, за да започне лечението по-рано.

„Знаехме, че астмата като цяло (извън бременността) е свързана с повишен риск от депресия. Така че подозирахме, че заболяването по време на бременност може да увеличи опасността от следродилна депресия“, казва водещият автор Луси Блейс от университета в Монреал. Тя призовава жените, страдащи от болестта, да обсъдят с лекаря си, ако се почувстват депресирани, или да начертаят с него стратегия за избягване на състоянието.

За да стигнат до тези изводи, канадските учени сравнили здравните истории на над 35 000 бременни с астма и на близо 200 000 дами без астма, които родили между 1998 и 2009 г. Резултатите показали, че през годината след раждането честотата на следродилната депресия е почти двойна при страдащите от заболяването. Един месец след появата на бебето 0,8% от жените с астма изпаднали в състоянието в сравнение с 0,4% от здравите дами. Три месеца след раждането 2 на сто от болните били диагностицирани с депресия за разлика от 1 на сто от майките без астма. След 1 година близо 6 на сто от жените, страдащи от астма, имали следродилна депресия в сравнение с около 3 на сто от здравите дами.

Изследователите анализирали и други здравни и демографски признаци и установили, че жените с астма по-вероятно са под 25-годишна възраст, живеят в градски райони и имат хронични или свързани с бременността разстройства. Друго откритие, което направили учените, е, че сред астматичките са по-чести случаите на преждевременно раждане, слаб растеж на плода, вродена малформация, цезаровото сечение или ниското тегло на бебето при раждане.

Като взели предвид всички тези фактори, специалистите изчислили, че шансът да развият следродилна депресия е по-голям с 58% при страдащите от заболяването, отколкото при здравите майки. Не е ясно защо астмата по време на бременност увеличава риска от депресия след раждането. Изследователите смятат, че това може би се дължи на повишения стрес, на увеличеното чувство за тревожност, а може би и на възпалението.

Проучването е публикувано в The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: parenting.firstcry.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлЗдравни съветиИзследванияБотаникаИсторияНовиниСнимкиПсихологияХранене при...Социални грижиСпортПроизводителиОрганизацииЗаведенияЛеченияКлинични пътекиСпециалистиВидеоЗдравни проблемиТестовеАнкети