Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Следродилната депресия може да се прояви отново

Следродилната депресия може да се прояви отново

Следродилната депресия може да се прояви отново - изображение

В 27 от 46 случая следродилната депресия обхваща жените, които вече са я изпитали при първото раждане, съобщават датските учени, цитирани от вести.ru. Те подчертават, че ако бъдещата майка е страдала от подобна депресия при първото си дете, близките й трябва да се подготвят, че ситуацията може да се повтори.

Учените от Дания правят този извод на основата на анализа на данни от 457 000 жени, които никога през живота си не са имали признаци на психически разстройства. Оказва се, че всяка една от 200 се е обръщала за медицинска помощ по повод следродилна депресия. Според изследователите е напълно възможно сред участниците в проучването да има и такива, които са изпитали негативни емоции след раждането, но никога не са потърсили помощта на лекар.

Следродилната депресия се проявява в първите няколко дни след раждането. Химическите изменения в мозъка, колебанията в нивото на хормоните и недостатъчният сън водят до това, че жената започна да изпитва целия спектър от негативни усещания – от безнадеждност до гняв и тревожност. В същото време родилката може да изгуби интерес към всичко, което преди това е правила с удоволствие и радост, да промени хранителните си навици, да загуби концентрацията си, дори да прекъсне връзката с бебето си.

Изследването показва, че 15% от жените, които са пили антидепресанти след първото раждане, и 21%, които са се лекували от депресията в болница, при следващото раждане отново страдат от нея. Затова и специалистите призовават бъдещите майки да съобщават на лекаря си за проблема.

Освен майките от депресия страдат и бащите, твърдят учените. Според тях 2,3% от младите татковци изпитват признаците на следродилна депресия, а 4,3% страдат от нея.

Учени от новозенландския университет в Оукланд са направили изследване, в което взели участие повече от 3500 мъже. Изследователите поясняват, че депресия развиват мъже на различна възраст и появата й не зависи от социалния и икономически статус на семейството. Много по-голяма вероятност да я развият имали онези, които и преди са изпадали в депресия, имат слабо здраве, били са безработни или пък за първи път имат продължителна връзка с жена.

Депресията, която поразява младите родители, е в състояние да окаже крайно негативно влияние на семейните отношения, но и на развитието на детето. Тя може да провокира у него поведенчески и емоционални проблеми. Именно затова, убедени са изследователите, е необходимо депресията да бъде разпозната както при майките, така и при бащите, за да бъдат взети мерки възможно най-бързо.

По статията работи: Гергана Караилиева
Снимка: healthpatrol.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниСнимкиСоциални грижиВидеоИзследванияИсторияСпортАнкетиХранене при...ЛеченияАлт. медицинаТестовеЗдравни проблемиБотаника