Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве БОТОКСЪТ - ОТРОВНАТА КРАСОТА

БОТОКСЪТ - ОТРОВНАТА КРАСОТА

БОТОКСЪТ -  ОТРОВНАТА КРАСОТА - изображение

    Има ли някой, който да не е чувал думата „ботокс"? Не вярваме, защото женските списания и телевизионните предавания постоянно пеят дитирамби в негова чест. Защото, цитираме, „той дава възможност на 50-годишна жена да изглежда като на 20, без да ляга под ножа на естетичната хирургия". Дали е толкова всесилен този ботокс?

    Никоя жена не иска да остарява. Остаряването се смята за порок в нашия век, когато външността играе много по-решаваща роля, отколкото й се полага. Затова, изглежда, няма нищо по-разумно от това да се доверим на козметолозите, които бързо и лесно могат да ни върнат заветните младост и красота. Но все пак, преди да положите чело под инжекцията с ботокс, е полезно да научите какво точно представлява ботулиновият токсин, какви противопоказания има и наистина ли е толкова ефикасен против бръчките, колкото го рекламират.

   Основа на тъй прехваления подмладяващ метод е най-силната от всички известни отрови - ботулиновият токсин, или т. нар. колбасарска отрова. Този БАКТЕРИАЛЕН ТОКСИН, се образува в условия на неправилно консервирани месни продукти. При отравяне с ботулинов токсин мускулите се парализират напълно. И именно това свойство на отровата учените използват за лечение на много нервно-мускулни разстройства. В днешно време ботулиновият токсин се използва широко - има 200 различни показания. Изследва се действието на веществото при лечение на астма, главоболие, симптоми на простатит и даже при затлъстяване.

    Свойството на ботулиновия токсин ДА ИЗГЛАЖДА БРЪЧКИ е било открито съвсем случайно. Пациентка на име Джейн Карутес, която била подложена на лечение с ботулинов токсин, забелязала, че бръчките около носа й с всеки изминал ден стават по-незабележими. Джейн и съпругът й, който се занимавал с дерматологична хирургия, изследвали това свойство на ботулиновия токсин и предположили, че подобен козметичен ефект възниква вследствие на отпускане на мимическите бръчки. От 1990 година насам ботоксът започва да се изучава по-подробно и да се прилага в козметологията.
Терапията с ботулинов токсин е благотворна при лечение на значителна асиметрия на лицето, мимически бръчки в областта на междувеждието, челото, около външните ъгли на очите и на гърбицата на носа. Бръчките, появяващи се под влияние на силна тежест, или т.нар. линии на съня, не подлежат на корекции с ботулинов токсин.

 

ТРАЙНОСТ НА ДЕЙСТВИЕТО

Първите резултати след инжектиране на ботокс се наблюдават след 1-2 дни, на диспорт /аналог на ботокса, който също се предлага у нас/, след 3-5 дни. Ефектът нараства, ако ботоксът се инжектира отново след една седмица, а диспортът - след 10-14 дни. Резултатите се задържат в рамките на 4-6 месеца, постоянно отслабвайки, след което се налага повторно инжектиране.

 

СЛЕД ПРОЦЕДУРАТА НЕ БИВА:

- да посещавате парна баня, солариум и сауна в продължение на седмица

- активно да съкращавате мускулите, в които е бил инжектиран токсинът, в продължение на 1 ден, особено през първите часове на деня

- да пипате мястото, където е била поставена инжекцията, в продължение на 4 часа

- да лягате хоризонтално в продължение на 3-4 часа

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

- Миопия /късогледство/

- Бременност и кърмене

- Остри инфекциозни заболявания

- Хемофилия /затруднено кръвосъсирване

- Възпалителни процеси на мястото на инжекцията

- Миастения /хронично автоимунно заболяване/

- Склонност към отичане на лицето

- Злоупотреба с алкохол

- Прием на някои лекарствени препарати /консултирайте се с вашия лекар/

- Неустойчиво психично състояние

- Нереалистични очаквания от резултатите след терапията с ботокс

 

ВЪЗМОЖНИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

- Алергични реакции

- Задух

- Главоболие

- Грипоподобни симптоми

- Болка на мястото на инжектиране

- Локални кръвоизливи

- Понижена чувствителност

За Framar.bg: списание Бела

Още по темата:

1.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлНовиниИсторияЗаведенияПсихологияХранене при...РецептиНормативни актовеАлт. медицинаБотаникаСнимкиОрганизацииСпортСоциални грижиФизиологияТестовеАнкетиИнтервютаОбразованиеПроизводителиОткритияКлинични пътеки