Начало Здравна медиа Любопитно Козметика Намаляването на бръчките се ускорява при съчетаването на ботокс и упражнения за лице

Намаляването на бръчките се ускорява при съчетаването на ботокс и упражнения за лице

Намаляването на бръчките се ускорява при съчетаването на ботокс и упражнения за лице - изображение

За първи път учени насочват вниманието си в изследване на ефекта от едновременно прилагане на упражнения за лице и ботокс. Специалисти от Северозападния университет „Файнбърг“ установили, че упражненията ускоряват свързването на козметичния препарат с рецепторите на нервните клетки и забързват ефекта му.

Пациентите, които нямат търпение да изчакат 3-4 дни, докато започне действието на ботокса, могат да ускорят промяната във външния си вид като съчетаят процедурата с упражнения за лицето. Тъй като досега не е разглеждан въпроса, д-р Мурад Алам и екип направили изследване с участието на 22 възрастни жени, третирани с ботоксов токсин срещу бръчки на челото. Половината от тях трябвало да упражняват мускулите на лицето си в продължение на 4 часа след инжекцията. Другата група не правили такива. Движенията представлявали повдигане на челото и смръщване в три серии по 40 повторения, разделени от по 10 минути.

След 6 месеца, когато ефектите от терапията преминали, участничките се оттеглили. Експериментът продължил с другата група, която досега не правила упражнения. Дерматолозите констатирали, че бръчките на челото се повлияли по-добре, когато ботоксът бил съчетан с упражненията от 2 до 3 дни след инжекциите. При жените, които използвали само токсина без движенията, ефектът не бил толкова добър. До две седмици вече не се забелязвала разлика в двете групи. 68 на сто от доброволките смятат, че съчетаването на инжекциите с упражненията има по-бърз ефект в изглаждането на бръчките, а 59% са на мнение, че движенията са много лесни за изпълнение.

Резултатите показват, че упражненията след поставянето на ботоксовия токсин намаляват бръчките с един ден по-рано. „Ботоксът се свързва с рецепторите на нервните клетки, за да отпусне мускулите и е възможно това упражнение да ускори процеса на свързване. За пациентите, които се нуждаят от бързи резултати, движенията може да си струват усилията“, смята д-р Алам.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: stellarskinbody.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиИсторияЛеченияЗаведенияСпортПсихологияСнимкиАлт. медицинаАнкетиВидеоТестовеСпециалисти