Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Ботоксът може да предотврати скърцането със зъби

Ботоксът може да предотврати скърцането със зъби

Ботоксът може да предотврати скърцането със зъби - изображение

Инжекция ботокс на конкретно място в лицето може да предотврати скърцането със зъби. Това е заключението на два независими екипа от специалисти.

Учените уверяват, че инжектирането на ботокс в мускулите на челюстта ще помогне и заличи неприятното скърцане със зъби през нощта.

Милиони хора по света скърцат вечер със зъби, въпреки че не са наясно с това. При някои хора се случва рядко и този проблем може да се отстрани по-лесно. При други хора обаче това води до главоболие, прехапване на езика, изтъркване емайла на зъбите и други. Освен това неприятният шум бързо оказва неприятно влияние върху околните. Към момента няма конкретно лечение или начин, с който човек лесно да се справи с проблема. Затова доста пациенти и лекари търсят други алтернативи за ефикасно решение на ситуацията.

Специалисти от Медицинския университета в Тексас, САЩ са направили изследване на 23 пациенти, страдащи от бруксизъм. Доброволците след това са били инжектирани със серум. 13 от участниците са получили ботокс, а 10 от тях плацебо. След четири седмици участниците са били подложени на специални тестове. Установило се е, че тези хора, инжектирани с ботокс не се оплакват вече от скърцане със зъби. Те са отбелязали, че не се събуждат с болки в челюстта и главоболие.

Другото изследване е направено в Медицинския център "Хенри Форд" в Детройт (САЩ). Техните резултати са показали подобни заключения. На четирима души с тежка форма на бруксизъм е поставена инжекция ботокс. Установило се е, че това е най-успешното средство до момента, което не е показало странични ефекти.

Специалистите отбелязват, че са необходими доста и задълбочени изследвания, за да се прецени дали ботоксът е приложим при всички пациенти.

Снимка: TheHealthSite.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноИсторияЗдравни съветиЗаведения