Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Учени тестват нов подход към депресията – инжекция с ботокс

Учени тестват нов подход към депресията – инжекция с ботокс

Учени тестват нов подход към депресията – инжекция с ботокс - изображение

Еднократното инжектиране с ботокс може значително да подобри симптомите на депресия. Изненадващото твърдение е на американски учени, които търсят нови, революционни подходи към лечението на едно от най-разпространените психически заболявания.

"Това изследване е революционно, защото предлага на тези, които страдат от депресия, и на техните лекари, един изцяло нов подход към лечението на състоянието, което не е в конфликт с нито един от прилагащите се в момента терапевтични методи”, заяви ръководителят на проекта проф. Норман Розентал.

В изследването са участвали 140 души, диагностицирани с депресия. На 70 от тях в лицевите мускули между веждите - тези, които отговарят за мръщенето и сърдитите физиономии, е инжектиран ботокс, а на останалите - плацебо.

Резултатите показват, че при доброволците, инжектирани с ботокс, симптомите на депресия са намалели с 47%, а в другата група само с 21%.

"Това ново изследване подкрепя по-ранната теория за обратната връзка на Чарлз Дарвин и Уилям Джеймс, която предполага, че изразите на лицето влияят на настроението", коментира проф. Розентал.

С други думи: израженията на лицето не са само резултат от нашите настроения, но и могат да му повлияят.

Авторите на изследването обясняват още, че ботоксът значително затруднява мръщенето, следователно – с по-малко намръщен поглед хората се чувстват и по-малко депресирани.

Тези нови данни са свързани със сравнително нова сфера на психологията, подчинена на теорията за въплътеното познание, според която мислите и концепциите в мозъка се оформят от усещанията на тялото.

Ръководителят на настоящото изследване проф. Норман Розентал припомня, че това не е първото изследване, доказващо тази теория. През 2015 година проучване установява, че настроението се влияе и от начина, по който ходим. Когато сме в добро настроение, стилът ни на ходене обикновено отразява емоционалното ни състояние – когато сме радостни, обикновено походката ни е по-енергична, а когато сме тъжни, сме доста по-тромави. Учените са открили, че тази зависимост работи и в обратната посока – ако се опитаме да се придвижваме по-енергично, когато сме в мрачно настроение, много скоро ще се почувстваме по-добре.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org
Снимка: thefinder.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиИсторияЛеченияЗаведенияХранене при...ПсихологияСоциални грижиНовиниАлт. медицинаСнимкиВидеоСпортТестовеАнкетиЗдравни проблемиБотаникаИзследвания