Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Инжектирането на ботулинов токсин намалява пристъпите на мигрена

Инжектирането на ботулинов токсин намалява пристъпите на мигрена

Инжектирането на ботулинов токсин намалява пристъпите на мигрена - изображение

Все повече се увеличават диказателствата, които подкрепят ефективността на инжекциите с ботулинов токсин за намаляване на честотата на хроничните мигрени. Въз основа на метаанализ на обобщени данни от клинични проучвания, токсинът превъзхожда неактивното плацебо за превантивно лечение на мигрена.

"Ботулиновият токсин е безопасна и добре поносима терапия, която трябва да бъде предложена на пациенти с мигрена", казва проф. д-р Беноа Шапю от Университетска болница "Рангьой", Тулуза, Франция.
Изследователят и колегите му идентифицирали и анализирали данни от 17 предходни рандомизирани проучвания, сравняващи ботулиновия токсин с плацебо в превантивно лечение на мигренозни главоболия.

В 17-те изследвания участвали близо 3650 души, от които 1550 били с хронична мигрена, характеризираща се с най-малко 15 пристъпа на месец за повече от 3 месеца, с мигренозни симптоми най-малко 8 дни в месеца. Останалите пациенти имали по-малко епизодични мигрени.

При анализа на обединените данни инжекциите с ботулинов токсин значително намаляват честотата на хроничните мигренови атаки. Три месеца след поставянето доброволците, лекувани с токсина, имали средно 1,6 пъти по-малко пристъпи на месец в сравнение с тези, лекувани с неактивно плацебо. Подобрението било очевидно в рамките на 2 месеца от лечението. За да се запазят ефектите от терапията, инжекциите с ботулиновия токсин обикновено се повтарят на всеки 3 месеца.

Изследователите приложили вкарването на по-малко токсин при пациенти с епизодична мигрена. Отново се наблюдавало подобрение в рамките на 2 месеца. Въпреки че ботулиновият токсин има по-висока честота на нежелани реакции в сравнение с плацебо, нито един не е сериозен.

Събраните данни показват и значително подобрение на качеството на живот при пациенти, лекувани с токсина. То е пряко свързано с намаляване на депресивните симптоми, което може да се обясни с пониженото въздействие на главоболието и инвалидността, свързана с мигрената.

Мигренозните главоболия са все по-често срещано състояние, което води до значителни увреждания и увеличено използване на здравни ресурси. Въпреки че инжектирането на ботулинов токсин при хронична мигрена е одобрено от Американската агенция по храните и лекарствата, все още има противоречиви данни относно неговата ефективност. Новото проучване, публикувано в Plastic and Reconstructive Surgery, предоставя подробен анализ на най-висококачествените досега доказателства. Резултатите силно подкрепят ефективността на инжектирането на токсина като превантивно средство срещу хронична мигрена.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлЛеченияЗаведенияНормативни актовеАлт. медицинаХранене при...ИзследванияБотаникаСпециалистиКлинични пътекиНовиниСпортЗдравни проблеми