Българската бира е полезна за здравето
Изследвано е съдържанието на общи полифеноли в 15 вида бира от търговската мрежа.
Българските марки пиво запазват относително постоянно съдържание на полифеноли около 100-140 мг/л. Ето защо може да се счита, че при умерена консумация, пивото допринася за здравословния начин на хранене.
Полифенолите са едни от най-важните съставки на пивоварния ечемик, малца, хмела и пивото. Тези антиоксиданти притежават особено важни технологични и физиологичнни ефекти, изтъкват учените.
Като природни съставки полифенолите са наричани „съществени за живота" ("lifespan essentials"). Те проявяват широк спектър от здравословни въздействия, като предотвратяват отключването на механизмите на някои болести в човешкото тяло и при разумна и отговорна употреба на пиво влияят положително върху модерния стил на живот.
Хмеловите полифеноли представляват комплекс от повече от 100 различни съединения, принадлежащи към различни класове.
Полифенолите и хмеловите горчиви вещества показват широк и необикновен спектър на здравословно въздействие върху човека от антимикробно и противовъзпалително до антираково и противомутагенно. Те са най-ефективните антиоксиданти - предпазват липопротеините в кръвта от окисление, свързват свободните радикали, предпазват от развитието на атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, имунни смущения, невродегенеративни и други болести, изтъкват учените.
Най-широко е приложението на хмела в пивопроизводството за придаване на горчивина и аромат на бирата, за стабилизиране на пяната и повишаване на биологичната й стабилност.
Коментари към Българската бира е полезна за здравето