Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Вдишайте малко море

Вдишайте малко море

Вдишайте малко море - изображение

Морската сол предоставя безопасен и ефективен начин за почистване на обременените дихателни пътища. Страдащите от поленови алергии, синузит или ринити могат да се възползват от полезното действие на морската вода, без да се опасяват от странични действия, пристрастяване или атрофия на лигавицата.

Носът без съмнение присъства в наето светоусещане - кога повече, кога по-малко. Истинска работилница-чудо, той изпълнява едновременно няколко разнородни функции - активно участва в дишането, затопляйки постъпващия в тялото въздух до 37 С независимо от външните температури, като го филтрира, пречиства и овлажнява. Едновременно е и прецизен орган на обонянието, който може да различи над 10 000 различни миризми. Като част от говорния апарат участва в оформянето на звуковия резонанс - всеки със сигурност е усещал това, когато по време на хрема "говори на нос".

Всяка година милиони хора боледуват от хрема и възпаление на синусите.

Много хора дишат почти изключително през устата. Причината за това може да се крие в запушване на носа, изкривена носна преграда или наличие на полипи. Носът обаче трябва непрекъснато да филтрира постъпващия с вдишването въздух от замърсители и алергени. Често пъти това води до отоци. Бариерната функция на лигавицата при това отслабва и вирусите с лекота я атакуват. При набъбването й се подуват също свързващите пътища към околоносните кухини. Секретът вече не може да изтича от там, той се задържа в синусите и лесно се инфектира от бактерии. Така се стига до запушване на носа, появяват се натиск и болки в лицето - в основата на носа, скулите или челото, които се засилват при навеждане напред. Мирисните възприятия често пъти са нарушени или напълно отсъстват, тъй като мирисните вещества не достигат до осезателните клетки. Възможно е дори вирусните инфекции трайно да увредят тези клетки.

Какво може да се направи срещу това?

Първата и най-важна терапевтична цел е да бъде премахнат отока на лигавицата, за да бъде направено възможно свободното дишане през носа. Най-бързо това може да се постигне с отбъбващи капки за нос от аптеката. Те обаче не бива да се изпозват повече от 10 дни, тъй като има опасност от пристрастяване и атрофия на лигавицата. По-мека алтернатива са ултрачервените лампи, парните бани с лайка и промивките на носната кухина със солена вода или спрейове с морска вода и билкови добавки, които по-бавно, но същио ефективно облекчават оплакванията. Нажно: Трябва да се избягва прекомерно силното почистване на носа чрез издухване на секретите. Ако съпротивлението е твърде голямо болестотворните причинители могат чрез натиска да попаднат в синусите или средното ухо. Макар да не е особено приятно, е по-добре секретите да се изтеглт навътре.

Мек морски климат за носната кухина

Уловен в малки бутилки-спрейове своеобразният "солен микроклимат" е изключително полезен за страдащите от дихателни алергии или ринити от всякакво естество. При използването на спрей с морска вода заедно с влажната въздушна струя в носната кухина попадат малки частици морска сол, които лесно се абсорбират и, попадайки в дихателната система, оказват своя безопасен ползотворен ефект. Те едновременно почистват и овлажняват лигавицата на дихателните пътища, стимулирайки по този начин нейните имунни и регенеративни способности. Инхалациите с морска сол могат да се правят многократно в рамките на деня за неограничен период от време. Едно от малкото терапевтични средства, които могат единствено да помогнат, без да навредят.

Още по темата:

4.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиИзследванияСпециалистиХранене при...ЛюбопитноСнимкиСоциални грижиСпорт и туризъмНовиниСпортЛайфстайлРецептиИсторияБотаникаОрганизацииТестовеФизиологияЗдравни проблемиКлинични пътекиЛеченияНормативни актове