Начало Здравна медиа Любопитно Екология Опасността Средиземно море да се превърне в море на пластмасата е реална

Опасността Средиземно море да се превърне в море на пластмасата е реална

Опасността Средиземно море да се превърне в море на пластмасата е реална - изображение

Съществува реална опасност Средиземно море да се превърне в море от пластмаса, предупреждават в свой доклад WWF (World Wildlife Fund). От организацията заявяват, че водният басейн е с рекордни нива на микропластмаса. Малките частици, които са по-малки от 5 мм, вече се откриват в хранителната верига и представляват заплаха за човешкото здраве.

В доклада на WWF се казва още, че „концентрацията на микропластмасите е почти 4 пъти по-висока“ в Средиземно море в сравнение с открито море в други части на света. Проблемът е, че пластмасите са се превърнали в съществена част от ежедневието, докато рециклирането представлява само една трета от обработката на отпадъците в Европа.

Пластмасите са 95 на сто от боклуците, плаващи в Средиземно море и разпръснати по плажовете му. Повечето от тях идват от Турция и Испания, следвани от Италия, Франция и Египет, твърдят от WWF. Според организацията решението на проблема е сключването на международно споразумение за намаляване на изхвърлянето на пластмасови отпадъци и поемане на ангажименти за изчистването им от морето.

Следващата стъпка да бъде всички страни от района на Средиземно море да приемат политика за стимулиране на рециклирането, да се забранят пластмасите за еднократна употреба и постепенно да се прекрати използването на микропластмаси в перилни препарати или козметика до 2025 г.

Индустрията, произвеждаща пластмасови стоки, трябва да разработи рециклиращи и компостиращи се продукти, които да се правят от възобновяеми суровини, а не от извлечени от петрол химикали. Индивидуалните потребители също могат да окажат влияние чрез личния си избор, като използват в бита и за лична грижа непластмасови пособия.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: terradaily.com
Снимка: greekreporter.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимкиНормативни актовеСпорт и туризъмАлт. медицинаРецептиИсторияСпортБотаникаОрганизации