Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Вегетарианството може да се прилага като метод на лечение

Вегетарианството може да се прилага като метод на лечение

Вегетарианството може да се прилага като метод на лечение - изображение

Вегетарианството може да се прилага като метод на лечение на някои заболявания, съобщават немски специалисти от Института Роберт Кох, Берлин.

По медицински данни на учените вегетарианството и веганството могат да са изключително полезни и да се прилагат като метод на лечения при определени заболявания. Те се разглеждат не като начин на живот, а като комплекс от назначения, като например намаляване на излишното тегло.

В Германия тези две направления имат ниска популярност. Сред хората на възраст между 18 и 79 години е само 4,3%. При това при мъжете са - 2,5%, а при жените малко повече – 6,1%.

Специалистите считат, че вегетарианството е полезно като назначение за хора с наднормено тегло, хора с диабет втори тип, със сърдечносъдови и онкологични заболявания. Подходящи са като профилактика на кръвта, изчистване на кожата при акне и екземи, за подобряване на имунната и нервната система. Към дългосрочните ползи се прибавят и подобряване на кръвното налягане, холестерола и нивото на кръвна захар. Според някои специалисти диетолози вегетарианството и в частност веганството намаляват значително риска от рак на стомаха, дебелото черво, рак на гърдата и яйчниците.

Немските специалисти подчертават, че човек може да премине към определения режим на хранене постепенно и с лекарски контрол. Много е важно да бъде контролирано храненето и захранването да започне поетапно, за да не се предизвикат неблагоприятни за организма процеси.

Въпреки че вегетарианството и веганството не са съвсем пълноценни, поради лишаването от някои витамини за организма, то специалистите ги препоръчват като вид профилактика за определен период и като превенция за определени заболявания.

Снимка: Health - EzineMark

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияКлинични пътекиНовиниЗаведенияЛюбопитноРецептиСнимкиДиетиАлтернативна медицинаЛайфстайлСпортХранене при...АнкетиБотаникаЛеченияИсторияПсихологияИнтервютаОрганизацииСоциални грижиЗдравни съветиНормативни актовеСпециалистиГеографияЛичностиНаправления в медицинатаФизиология