Начало Здравна медиа Любопитно Екология Вериги магазини и ресторанти ще спрат предлагането на пластмасови продукти за еднократна употреба

Вериги магазини и ресторанти ще спрат предлагането на пластмасови продукти за еднократна употреба

Вериги магазини и ресторанти ще спрат предлагането на пластмасови продукти за еднократна употреба - изображение

Пластмасовите продукти за еднократна употреба вече няма да са налични в много магазини и ресторанти. Производители обявиха, че спират да произвеждат в скоро време клечки за уши, сламки, пластмасови вилици, чаши, лъжици и чинии заради опасния боклук, който те представляват, след като бъдат използвани.

Увеличаващото се количество от пластмаса, която не може да се рециклира и която залива океаните и моретата, провокира производители, търговци и потребители да предприемат тази крачка. В кампанията се включиха големи компании като Макдоналдс, Лидл и германската верига Rewe. През последните месеци по темата се коментира сериозно и настоятелно. ЕС подготви пакет мерки и забрани за пластмасови продукти за еднократна употреба, а бизнесът се подготвя за ограниченията.

От веригата магазини Лидл са взели решение до 2025 г. да намалят с 20 на сто използваната пластмаса. Предвижда се до края на 2019 г. всички техни 89 магазина в България да спрат да продават чинии, чаши, сламки, прибори и клечки за уши, направени от вредния материал. В момента компанията разработва с партньори и доставчици стратегия как да замени пластмасовите продукти за еднократна употреба с такива, създадени от алтернативни рециклируеми материали.

В името на природата от фирмата ще въведе програма, с която ще затвори цикъла на производство. Вниманието ще се съсредоточи върху търсене на рециклируеми материали, внедряване на възобновяеми ресурси и на системи за повторна употреба. По думите на главния изпълнителен директор на „Лидл България“ Милена Драгийска така ще се прекрати използването и изхвърлянето на много голямо количество пластмаса, която не може да се преработва, и ще се направи крачка към възстановяване на равновесието в околната среда.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: nonsprecare.it

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНовиниСоциални грижиНормативни актове