Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Високото кръвно на млади години състарява мозъка по-бързо

Високото кръвно на млади години състарява мозъка по-бързо

Високото кръвно на млади години състарява мозъка по-бързо - изображение

При младите хора, които страдат от високо кръвно, по-бързо се състарява главният мозък, информират специалисти от клиника в Масачузетс.

Високото кръвно налягане влошава значително когнитивните характеристики като памет, интелект, логично мислене. Тази закономерност се наблюдава дори и при подрастващите с не много високо кръвно налягане, където не се е налагала клинична намеса. Това е и една от основните причини, поради които специалистите съветват за временна намеса от ранен и оптимален контрол на кръвното налягане.

Учените са направили анализ на взаимовръзката между работата на главния мозък и кръвното налягане при 570 пациенти в клиника Framingham Heart, в Масачузетс. Те са били наблюдавани в продължение на 60 години. Оказало се е, че в състояние на прехипертония скоростта на увреждане на структурата на главния мозък се увеличава с 12%. В състояние на хипертония увреждането възлиза на 30%. Според резултатите от анализа, ако човек е на 20 години и страда от хипертония, на приблизително около 32-33 години мозъкът му ще отговаря на възрастта на 40-годишен човек. Важна част от проучването е, че при хората с хипертония имат с 9% по-малко сиво вещество в мозъка, отколкото мозъкът на хора с нормално кръвно налягане.

Учените съветват младите хора своевременно да следят за своето здравословно състояние, за да предотвратят възможни нежелани последици в напреднала възраст.

Снимка: Andr Rgeris Oliveira

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...НовиниЛеченияЗдравни проблемиСнимкиМедицински изследванияСпортФизиологияБотаникаЛайфстайлПсихологияПатологияОрганизацииАлтернативна медицинаИсторияКлинични пътекиСпециалисти