Начало Здравна медиа Любопитно Екология Водите на река Нил са силно замърсени

Водите на река Нил са силно замърсени

Водите на река Нил са силно замърсени - изображение

Водите на река Нил са силно замърсени – от мътни и жълтеникави участъци до места с тъмно кафяви води. Основен замърсител се оказва човекът. Това се твърди в изявление на Ахмет Заки Абу Кенез от местна екологична организация за опазване водите на Нил.

По думите му водите на реката се замърсяват от фабрики за хартия, фосфор, захар, много мелници, които изхвърлят отпадната си продукция, канализационни и отпадни тръби, както и фирма за торове, изхвърляща отпадъците си в Нил. Цветът на водата е силно променен – от син, през жълт, до кафяв, при вливането на водата в морето.

Река Нил е почти единственият водоизточник за повече от 90 милиона души. Използва се в домакинствата и в земеделието. Редица селски стопанства в делтата на Нил поливат нивите си с мътните води на реката. Експертите предупреждават, че земеделската продукция – плодове и зеленчуци също е силно замърсена. Неясното качество на водата, наторяването и пестицидите влошават допълнително качеството на продукцията.

Селските стопанства продават своите продукти – фурми, манго и други на търговците на едро, които снабдяват големите супермаркети със заразени храни“ коментира Хамоу Ламрани от GIZ.

Едно от притесненията на експертите е разпространението на различни заболявания като билхарциоза чрез водата и храната. Билхарциоза е инфекциозно заболяване, което се причинява от ларви на червеи, развиващи се в топлите сладководни басейни. Поразява стомашно-чревния тракт, венозните съдове, черния дроб и други органи.

Пречистването на водата за питейни нужди обаче е доста трудоемък процес и може да се сравнява с разходите за обезсоляването на морската вода.

Жители на Египет алармират за проблема, но правителството отрича обвиненията. Министърът на екологията Халед Фахми поясни пред египетска медия, че качеството на водата в реката е в рамките на нормалното и много фабрики вече са намалили изхвърлянето на отпадъци в реката.

Изследване на специалисти от университета в Кайро през 2010 година потвърждава замърсяването на водите в Нил. Още тогава количеството на нитрати е било 20 пъти над нормата на Световната здравна организация.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: dw.com
Снимка: hdfondos.eu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиНовиниЛайфстайлИсторияЗдравни съветиАнкетиСоциални грижиНормативни актовеАлт. медицинаЛечения