Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Възрастните хора си набавят важни микроелементи с приема на повече лешници

Възрастните хора си набавят важни микроелементи с приема на повече лешници

Възрастните хора си набавят важни микроелементи с приема на повече лешници - изображение

Възрастните, които консумират по-често лешници в продължение на няколко месеца, подобряват нивата си на два основни микроелемента. До тези изводи достигнали изследователи от Орегонския държавен университет. Те наблюдавали 32 души на 55-годишна възраст и по-голяма, които яли близо 57 г лешници (около една трета чаена чаша) дневно за 16 седмици.

Резултатите показали повишена концентрация на магнезий в кръвта и увеличени нива в урината на продукт, разграден до алфа-токоферол, по-известен като витамин Е. "Това е едно от първите проучвания от този тип, които са фокусирани само върху по-възрастни хора", казва съавторът на проучването Алекс Мичълс, изследовател в OSU's Linus Pauling Institute. Хората в по-напреднала възраст са в особен риск, защото по-ниските концентрации на микроелементите са свързани с повишена опасност от типични за възрастта здравни проблеми, включително болестта на Алцхаймер.

Изследователите използвали нов биомаркер - алфа-токоферолов метаболит, за да определят как лешниците подобряват нивата на витамин Е на участниците. "Трудно е да се посочат промените в нивата на алфа-токоферола в кръвта на възрастните хора, тъй като те са насочени към повишени нива на холестерола, което води до задържането на метаболита повече в кръвта", обяснява Марет Трейбър. За целта учените анализирали урината на учстниците, за да видят каква част от витамин Е катаболизира в нея. Катаболитът трябва да се увеличва само, ако тялото получава достатъчно витамин Е.

Анализът на кръвта на доброволците показал намаляване на глюкозата и на липопротеините с ниска плътност, известни още като „лош холестерол“. Витамин Е и магнезият са два от най-недооценените микроелементи, лешниците са богати на тях, както и са източник на здравословни мазнини, мед и В6. Този вид ядки представляват сбор от мултивитамини в естествен вид.

Учените публикували своето изследване в Journal of Nutrition.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноВидеоБотаникаСъставкиТестовеПсихологияНовиниСпортСнимкиЕ-тата в хранитеЛайфстайлЛеченияИзследванияАлт. медицинаФизиологияИстория