Голяма част от потребителите разбират погрешно етикетите за годност върху хранителните продукти
![Голяма част от потребителите разбират погрешно етикетите за годност върху хранителните продукти - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/curious/golyama-chast-ot-potrebitelite-razbirat-pogreshno-etiketite-za-godnost.jpg)
Ново изследване, публикувано в списание „Journal of Nutrition Education and Behavior“, сочи, че хората масово не разбират правилно написаното върху етикетите за годност на хранителните продукти, но не го осъзнават. Те са объркани от посланието – дали означава, че след определена дата трябва да изхвърлят продукта или той просто губи част от полезните си качества и вкуса си?
Етикетите за трайност на храните като например „Използвай преди 16.08.2021“ имат важна роля, тъй като предоставят информиран избор, когато трябва да се вземе решение дали продуктът трябва да се консумира или не. От една страна, предпазват човека от възможни нежелани реакции, а от друга – ограничават разхищението на храна.
Изследователите включват 2607 американци, за да изчислят степента на познаване на популярната система за обозначение с две дати – на производство и край на срока на годност. След това те провеждат образователна кампания, с която да помогнат на потребителите да се ориентират по-лесно.
Катрин Търви от катедрата по физическа активност и хранене към Вашингтонския университет споделя: „Резултатите доказват, че прекалено голям брой потребители твърдят, че познават добре символите по етикетите върху продуктите и ги използват, като се съобразяват с тях. Въпреки тяхната увереност обаче, много голяма част ги разбират погрешно, дори след като се запознаят със значението им.“
Под 50% разбират какво означава „Използвай преди“
По-малко от половината (46%) участници знаят, че текстът „Най-добро преди“ означава, че качеството на храната може да се влоши след посочената дата. По-малко от 24% са наясно, че „Използвай преди“ предупреждава, че след упоменатата дата продуктът не е безопасен за консумация.
На следващия етап от проучването екипът решава да обвърже информационната кампания с някои други аспекти като например пестенето на средства или ограничаването на отпадъците, с надеждата да привлече вниманието на потребителите. Оказва се, че нито един от седемте аспекта не се откроява като по-ефективен от останалите, но пък заедно те повишават значително информираността на потребителите.
След като се запознават с образователните видеа, 37% от доброволците продължават да не разбират смисъла на „Най-добро преди“, а 48% - на „Използвай преди“.
Търви пояснява: „Отговорите в анкетата ни подсказват, че за част от потребителите етикетите, уточняващи срока на годност, са скучни, пределно ясни и елементарни, макар че в крайна сметка те ги разбират напълно погрешно. Категоричната самоувереност и убеденост, че са наясно със значението им ги прави по-небрежни спрямо информационната кампания, с която целим да им разясним истинския смисъл на написаното.“
Според експертите е важно бъдещите разяснителни кампании да привлекат вниманието на хората, които мислят, че разбират текста върху етикетите, а всъщност не е така, както и на онези, които намират информацията за скучна или са удовлетворени от нивото си на познаване. Ако потребителите разчитат правилно датите върху продуктите, ще допринесат за намаляването на хранителните отпадъци и повишаване безопасността на храните. Системата за етикетиране с две дати навлиза все по-широко и се подкрепя от нарастващ брой неправителствени и правителствени организации, което още повече налага да сме добре запознати с нея.
newswise.com/articles/many-consumers-misinterpret-food-date-labels-yet-use-them-with-confidence
Снимка: freepik.com
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Колко време е годна за консумация храната, след като бъде разопакована?
- Гръдните импланти имат срок на годност
- 10 хранителни продукта, които нямат срок на годност
- Научете срока на годност на някои от най-употребяваните сосове
- Сложете щипка сол в млякото, за да удължите срока му на годност
- Увийте сиренето в пергаментова хартия, за да увеличите трайността му
Коментари към Голяма част от потребителите разбират погрешно етикетите за годност върху хранителните продукти