Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Детето трябва да посещава кардиолог от годинка, за да се защити от инфаркт

Детето трябва да посещава кардиолог от годинка, за да се защити от инфаркт

Детето трябва да посещава кардиолог от годинка, за да се защити от инфаркт - изображение

За защита срещу бъдещи сърдечни проблеми децата трябва да преминават през профилактични прегледи при кардиолог още от първата си година, са установили изследователи от Лондонския Университет Куин Мери.

Приблизително един на всеки 270 души страдат от фамилна хиперхолестеролемия - генетично заболяване, което причинява образуването на висок холестерол, поради което съществува риск от сериозни сърдечни проблеми, които могат да се появят още от много ранна възраст.

Британските учени са измервали нивата на холестерол и са провели генетични тестове на 10 000 деца, които са минали през обичайната ваксинация на възраст от една до две години. Оказало се е, че деца, страдащи от хиперхолестеролемия, са два пъти повече от очакванията. Профилактичният преглед при кардиолог на малки деца може да помогне за бъдещо предотвратяване на около 600 инфаркта годишно във възрастовата група до 40 години.

Фамилната или наследствена хиперхолестеролемия увеличава риска от инфаркт преди навършване на 40 години до 10 пъти, въпреки че лекарствените препарати като статини, както и поддържането на здравословен начин на живот значително намаляват този риск. Учените за първи път демонстрират, че прегледите на малки деца от кардиолог са съществен фактор за намаляване на риска от инфаркт. Ако родителите разберат навреме, че детето има естествена склонност към сърдечни пристъпи, то живота му ще бъде насочен  към здравословна храна и други фактори, които ще имат положителен ефект за укрепване на здравето.

Изследването е публикувано в медицинското списание New England Journal.

Снимка: akronchildrens.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни проблемиСпециалистиНовиниИсторияНаправления в медицинатаНормативни актовеОрганизацииЗаведенияМедицински изследванияСнимкиПроизводителиЗдравни съветиКлинични пътекиЛеченияЛайфстайлПсихологияРецептиАлтернативна медицинаСпортИнтервютаСоциални грижиХранене при...ОбразованиеАнкетиБотаника