Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Дефицитът на В12 може да бъде причина за преждевременно раждане

Дефицитът на В12 може да бъде причина за преждевременно раждане

Дефицитът на В12 може да бъде причина за преждевременно раждане - изображение

Бременните жени с дефицит на витамин В12 по-често раждат преждевременно, информират специалисти от Университета по естествени и технически науки в Норвегия.

Витамин В12 се съдържа в продукти от животински произход, като месо, мляко, яйца и други и не може да се набави от растителни храни. Той играе важна роля в производството на еритроцити и обмяната на енергия в клетките. Дефицитът на В12 се свързва с анемията и поражения на нервната система.

Специалистите са анализирали данните на 11 216 бременни жени от 11 различни страни. Оказало се е, че недостигът на витамина е повишава риска от преждевременно раждане. В страните, където се консумират много продукти от животински произход, жените рядко страдали от дефицит на витамин 12. В страните, където е разпространено вегетарианството като Индия, са регистрирани доста жени с такъв проблем. От друга страба недостигът на витамина увеличава риска от развитието на различни заболявания и метаболични нарушения, като диабет, втори тип при бебета.

Недостигът на витамина в рациона на хранене при бременните жени увеличава риска от преждевременно раждане с 21%. Но учените уточняват, че дефицитът на този витамин не влияе на теглото на детето при раждане.

Според специалистите приемът на добавки с витамин В12 или храни, съдържащи този компонент, може да понижи значително риска от преждевременно раждане сред бъдещите майки.

Препоръчва се предварителна консултация с наблюдаващ лекар.

Снимка: Lifehack

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛеченияНовиниЗдравни съветиСпортПсихологияБотаникаИсторияСъставкиФизиологияМедицински изследванияЛайфстайлСнимкиАлтернативна медицинаНаучни публикацииКлинични пътекиСоциални грижиЗдравни проблемиНормативни актовеСпециалистиПроизводителиХранене при...Интервюта