Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Децата аутисти се затрудняват да различават емоциите по лицата на хората

Децата аутисти се затрудняват да различават емоциите по лицата на хората

Децата аутисти се затрудняват да различават емоциите по лицата на хората - изображение

Децата аутисти не са способни да разграничават израженията на лицето и не могат да се ориентират каква емоция е изписана на тях. Британските учени от университета в Бристол потвърдиха, че страдащите от разстройства от аутистичния спектър не могат да преценят кога човек изразява страх или изненада, щастие или тъга, пише онлайн изданието Новите родители, цитирайки news.rambler.ru.

Специалистите направили изследване, в което участвали 63-ма подрастващи с това разстройство и 64-ма, които не страдат от него. Децата били на средна възраст 11 години и в по-голямата си част момчетата били с аутизъм. Учените поставили пред тях задачата да разпознаят израженията на лица – къде те излъчват тъга, изненада, уплаха, щастие, отвращение. Нарочно емоциите на някои от тях били засилени, за да могат децата по-лесно да ги определят и разпознаят, а други били по-премерени. Подрастващите с аутизъм изпитвали затруднения при дефинирането на израженията.

Почти всяко 68-мо дете в света страда от някои от различните видове аутистични разстройства. По-големият процент са момчета. Характерното при децата с подобни проблеми е, че те се успокояват от конкретни повтарящи се действия и ритуали и всяка промяна във всекидневието може да ги извади от техния собствен свят и комфорт.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: nih.gov

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниПсихологияАлт. медицинаХранене при...ВидеоЗдравни съветиИсторияЛайфстайлСоциални грижиИнтервютаОрганизацииСпортСнимкиФизиологияАнкетиБотаника