Фолиевата киселина намалява с 40 процента риска от аутизъм
С близо 40% се намалява рискът от аутизъм при новородените, ако преди и в началото на бременността се вземат добавки с витамин B9. Това показват данните от обширно изследване.
"Тези резултати потвърждават предишни трудове за важността на солите на фолиевата киселина в развитието на мозъка и увеличава възможността с евтина превенция да се намали риска от аутизъм", казва д-р Езра Сусър, професор по епидемиология в Колумбийския университет в Ню Йорк, един от авторите на изследването, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA) на 13 февруари.
Международното изследване е направено в Норвегия с около 85 хиляди деца, родени между 2002 и 2008 г., чиито майки са разделени по признак - приемали или не - витамин B9, наричан още фолиева киселина.
Вече е установено, че недостигът на витамин B9 по време на бременност значително повишава риска от малформации на изграждащата се нервна система на ембриона.
"Значително намаляване на риска от аутизъм е открит "при децата на жени, които са приемали витамин B9 между четири седмици преди и осем седмици след началото на бременността", казва д-р Пол Сюрен, епидемиолог в Норвежкия институт за обществено здраве (NIPH), основен автор на изследването.
В същото време изследователите не са установили връзка между витамин В9 и по-нисък риск от развитие на синдрома на Аспергер, една от формите на аутизъм.
Точният момент по време на бременност, когато майката приема фолиева киселина е много важен, за да се намали риска от аутизъм при деца. Той по всяка вероятност е между четири седмици преди началото на бременността и осем седмици след това.
Фолиевата киселина е необходима за синтеза на ДНК и процеса на възстановяване на организма. Витамин B9 се произвежда естествено от фолиева киселина, която е в изобилие преди всичко в зелените листни зеленчуци, граха, лещата, фасула и яйцата.
В Съединените щати, Канада и Чили, витамин B9 се добавя в брашното, и доставя по този начин веществото до потребителите.
В Европа, се препоръчва бременните жени да взимат още в началото витамин B9. Въпреки това проучванията показват голям брой жени, които очакват дете, с твърде ниски нива на този витамин в организма.
Авторите на последното проучване не откриват връзка между намаления риск от аутизъм и други хранителни добавки като рибено масло (омега-3) или други витамини и минерали.
"Възможността фолиевата киселина да намалява риска от аутизъм е много интересна и тя трябва да бъде потвърдена и при други групи", пише д-р Робърт Бери от Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията /CDC/ в редакционна статия в списанието на медицинската асоциация.
Според CDC едно дете на 88 в САЩ се ражда с аутизъм и това става все по-често през последните години. Причините за психичното разстройство остават в голяма степен неизвестни, ограничавайки по този начин възможностите за диагностика, профилактика и лечение.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Бременност и майчинство
- Сауна: лечебни ефекти, ползи и рискове
- Солариум: лечебни ползи и рискове
- Процедура за действие при наличие на дете в риск
- Рискове при убождане с игла от спринцовка
- Лечебни мерки при плацента превия (ниска плацента)
- Опасни взаимодействия между храни и лекарства
- Фелинотерапия или как котките ни лекуват
- Изследване на фолиева киселина (витамин В9)
- Аутизмът има и положителни страни
- Сусам
Коментари към Фолиевата киселина намалява с 40 процента риска от аутизъм