Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Децата започват да разбират света и околните на около 4 годинки

Децата започват да разбират света и околните на около 4 годинки

Децата започват да разбират света и околните на около 4 годинки  - изображение

При наближаване на 4-тата годинка при децата започват да се случват много процеси и промени. Най-големия скок в тяхното израстване е в разбирането на света и околните хора, информират германски специалисти от Университета Лайден.

Специалистите от Германия твърдят, че са установили биологичният механизъм, който предизвиква това израстване в осъзнаването. Това е критична връзка на влакната, която укрепва със съзряването на мозъка на приблизително 4 годинки. Тази връзка подкрепя "теорията на ума", като не се отдава значение на останалите познавателни способности, например интелект.

Теория на ума е умението да се приписва определено психично състояние на себе си или на друг, както и разбирането, че в даден човек има желание, увреждане, намерения, които се различават от личните, собствени.

Децата под 4 годинки са лишени от тази способност. Ако им се предложи кутия от бонбони с дъвки и те трябва да предположат какво ще очаква друг човек  да има в кутията, повечето ще отбележат - дъвки. Едва след четвъртата годинка и след процеса на съзряване те биха разбрали, че е нормално друг човек да се надява в кутията да има бонбони, а не дъвки, защото именно това е нормалното й съдържание .

Специалистите уверяват, че са наясно каква точно е причината за тази трансформация. Според тяхно проучване мозъчните влакна при децата започват съзряване на възраст от 3 до 4 години. Тези влакна създават връзка между две много важни мозъчни области. Едната е на гърба на темпоралния лоб, осигуряваща "мисленето като възрастен", а другата е във фронталния лоб, грижеща се за задържане на нещата в различни нива на абстракция.

Тази важна връзка помага човек да разбере околния и истински свят и да предположи какви са мислите на околните хора.

Проучването е публикувано в списание Nature.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: goldentown.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниИнтервютаРецептиАнкетиХранене при...Алтернативна медицинаСоциални грижиСпортИсторияОрганизацииОбразованиеНормативни актовеЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиМедицински изследванияЛеченияБотаника