Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Децата се заразяват с кариесна бактерия от близки и връстници

Децата се заразяват с кариесна бактерия от близки и връстници

Децата се заразяват с кариесна бактерия от близки и връстници - изображение

Освен от близки, детето може да се зарази с бактерията, причиняваща кариес, и от друго дете. Това установиха учени от университета в Алабама, които направили изследване сред 119 деца и техните роднини.

Бактерията Streptococcus mutans се предава от заразен с кариес човек на друг човек чрез целувка или общи прибори. Анализът на специалистите, разпространен от Американското общество по микробиология, показва, че родителите, сестрите и братята обменят бактерията с по-малките деца, тъй като е открит по един общ за семейството неин щам.

Но при 40% от най-малките членове на фамилията и майките им щамовете на Streptococcus mutans не съвпадали, а при 72 на сто от тях били налични други видове, които никой от семейството нямал. Затова учените стигнали до извода, че най-вероятно децата са разменили бактерията с друго дете чрез дъвка, обща чаша или лъжица, съобщава deti.mail.ru, цитирано от Новите родители.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: bbci.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛайфстайлЛеченияИсторияЗдравни съветиХранене при...Медицински изследванияКлинични пътекиСоциални грижиСнимкиСпециалистиБотаникаАлтернативна медицинаЗдравни проблемиНормативни актовеПроизводителиПсихологияСпортРецептиИнтервютаАнкетиОбразованиеОрганизацииЗаведения