Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Децата с алергии по-рядко развиват усложнен апендицит

Децата с алергии по-рядко развиват усложнен апендицит

Децата с алергии по-рядко развиват усложнен апендицит - изображение

Децата, страдащи от алергии, са по-малко застрашени от развиването на усложнен апендицит. Учени от шведското висше училище „Лунд“ и от Университетска болница „Скане“ стигнали до този извод след направено проучване.

Изследователите проследили 605 деца, всички под 15-годишна възраст, в продължение на 10 г. – от 2007 до 2017 г. Те били оперирани от апендицит в университетската болница. Специалистите сравнили резултатите на 102 деца с т.нар. IgE-медиирани алергични възпаления (анафилактични и атопични алергии) с тези на 503 подрастващи, които нямат подобни проблеми. Сред страдащите от алергия 19,6% били засегнати от усложнен апендицит, а от децата, при които липсват такива състояния – 46,9%.

Апендицитът е широко разпространен сред децата и младите хора, а възпалението е най-честата причина за спешна абдоминална хирургия в света. При една трета от засегнатите малки пациенти се установява по-сложна форма на апендицит, която изисква по-дълъг престой в болницата и понякога извършването на няколко операции. Все още не е доказано защо някои деца са предразположени към този тип усложнения и дали е възможно да се продотврати подобно състояние. Според една теория усложненият апендицит зависи от имунния отговор на организма, който се различава от този при обикновения апендицит. Затова изследователите правят извода, че алергичните подрастващи са подложени на по-малък риск, защото имунната им реакция е различна от тази на неалергичните деца.

Най-честата форма на алергия например към цветен прашец или животинска кожа е свързана с три пъти по-ниска опасност от развиването на усложнен апендицит. По-малкият риск остава, когато коригираме други параметри, за които е известно, че повишават опасността, като по-ниска възраст и продължителни симптоми“, казва Мартин Сало, изследовател в университета „Лунд“ и лекар в болницата.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: ok-salute.it

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни проблемиКлинични пътекиЛайфстайлСпециалистиСнимкиФизиологияОрганизацииТестовеЛеченияИзследванияНормативни актовеБотаника