Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Учени откриха връзка между колоноскопията и апендицита

Учени откриха връзка между колоноскопията и апендицита

Учени откриха връзка между колоноскопията и апендицита - изображение

Скорошно проучване откри връзка между колоноскопията и апендицита. Учените установили, че пациентите, на които била извършена процедурата, след една седмица развивали апендицит. Проучването е публикувано в JAMA Surgery и предоставя нова вероятност за появата на възпалението и за предразположеността на някои хора към него.

Като цяло случаите на апендицит намаляват през последните години. Но всяка година 7% от американците се оперират заради възпалението. Именно това накарало изследователите да проверят какво провокира появата му – дали фактори от околната среда, генетика или начин на живот.

Със задачата се заели д-р Марк Бейсън и екипът му от Университета в Северна Дакота. На ръководителя на проучването му направило впечатление, че негови пациенти, които претърпели колоноскопия в различни болници, развили апендицит, някои в рамките на няколко дни след процедурата. Естествено възникнал въпросът и в пациентите, и в лекаря едното има ли общо с другото.

Екипът на д-р Бейсън разгледал данните за случаи на колоноскопии, извършени между 2009 и 2014 г. От проучването били изключени непълни колоноскопии и сигмоидоскопии (изследване чрез специален апарат на вътрешната повърхност на дебелото черво). Учените идентифицирали общо 392 485 случая. Прегледали годината, след която била предприета процедурата, разглеждайки кодовете за апендицит и апендектомия (инвазивен оперативен метод за лечение на остър апендицит).

Специалистите открили, че случаите на апендицит или апендектомия са по-чести една седмица след колоноскопията. Те установили, че 26 случая били диагностицирани като апендицит, а 10 за апендектомия. През следващите седмици възпалението било констатирано при 79 пациенти. Степента на разпространение  била по-висока в сравнение с други процедури като бронхоскопия, операция за заместване на коляното, артроскопия на коляното или оперативно лечение на катаракта.

Докато връзката между колоноскопията и повишения риск за апендицит е все още неясна, проучването предлага някои предположения. По-специално те включват въпроса дали промените в бактериите в дебелото черво преди процедурата могат да увеличат вероятността от възпаление. Или увеличеното налягане, причинено от колоноскопията, може да повлияе на лигавицата на червото и да причини предразположение към апендицит.

Учените, извършили проучването, са на мнение, че има връзка между колоноскопията и апендицита, но това не бива да пречи на пациентите да прибягват до тази процедура, когато има нужда. Необходими са повече изследвания, за да се разбере повече за корелацията.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: dkvsalud.es

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниАлт. медицинаИзследванияХранене при...ИсторияЛюбопитноЗдравни проблемиЗдравни съветиКлинични пътеки