Начало Здравна медиа Любопитно Екология Днес отбелязваме Световния ден на океана

Днес отбелязваме Световния ден на океана

Днес отбелязваме Световния ден на океана - изображение

Днес на 8 юни се отбелязва традиционно Световния ден на океана. Идеята е предложена още през 1992 г. на конференция на ООН за околната среда и развитието в Рио де Женейро, но официално е одобрена на 5 декември 2008 г.

Целта на отбелязването на Световния ден на океана е да се информира обществото за въздействието, което човека оказва върху световния океан. Това дава възможност и да се активира световното гражданско движение в негова полза и защита.

В този ден се организират различни мероприятия, изложби, екологични митинги, фестивали и акции. Мотото тази година е: "Чисти океани за нашето бъдеще", като кацентът е поставен върху търсене на варианти за разрешаване на проблема със замърсяването. Важна част от предоставянето на информационна подкрепа се дължи на Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО.

Световният океан покрива огромна площ от земното кълбо – над 70%. Основни замърсители са обаче нефтопродуктите и нефтът, които редовно попадат в неговите води при взривяване на нефтени платформи или корабокрушение на танкери. Отделно всяка година се изхвърлят над 15 милиона барела черно злато в океана при почистването на танкери и трюмове. Не лека вреда нанасят и битовите отпадъци и отпадните води.

Множество международни документи регулират защитата на Световния океан. Основни принципи и наредби за използването му са изразени в Конвенцията на ООН по морско право.

От 2016 година ООН работи официално по текста за съглашение за съхранение и устойчиво използване на биологичното морско разнообразие на места, извън пределите на действие на националните юрисдикции на държавите. В основата на промените ще се заложи на защитата на фауната и флората на световния океан от последиците и вредите на човечеството. Окачва се окончателният текст да бъде завършен и представен през 202 година.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: bighappybuddha.blogspot.comОще по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноСпортЛайфстайлСнимки